Hlavní obsah

Předkupní právo na slovenskou půdu budou mít místní farmáři

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od letošního června budou mít na Slovensku předkupní právo na koupi zemědělské půdy místní farmáři. Příslušný zákon schválil kabinet premiéra Roberta Fica. Nová právní úprava reaguje na ukončení moratoria, které do konce dubna 2014 zakazuje cizincům nákup slovenské půdy. Po tomto termínu hrozí spekulativní nákup zemědělské půdy v soukromém vlastnictví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na základě nového zákona získají místní farmáři předkupní právo na půdu při jejím prodeji. „Tento zákon by mohl pomoci chránit slovenskou půdu,“ uvedl ministr zemědělství Ľubomír Jahnátek. Připouští, že už nyní kontrolují cizinci asi 40 tisíc hektarů půdy prostřednictvím firem, které na Slovensku založili.

„Vláda do zákona přidala, že nabyvatel půdy – fyzická osoba musí mít právoplatný pobyt na území Slovenska minimálně deset let. Právnická osoba musí mít registraci na území Slovenské republiky minimálně deset let,“ uvedl Jahnátek.

Nová pravidla se budou vztahovat na 1,3 miliónu hektarů zemědělské půdy. Většinu z této rozlohy si nyní farmáři pronajímají. Podle nového zákona bude vlastník půdy povinen nabídnout své pozemky farmářům v obci, kde se půda nachází, nebo zveřejnit nabídku ve zvláštním registru. Pokud o půdu neprojeví zájem farmáři z dané obce ani z ostatních regionů Slovenska, může se nabídnout cizinci.

Toto omezení se nevztahuje na převod půdy mezi blízkými příbuznými nebo mezi spoluvlastníky půdy. Nevztahuje se na pozemky s rozlohou do 2000 metrů čtverečních.

Nový zákon musí schválit ještě parlament, kde má vládní strana Směr-sociální demokracie pohodlnou většinu 83 poslanců. Parlament by měl zákon projednat ve zrychleném režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám