Hlavní obsah

Vlády České republiky a Slovenska chtějí společnou leteckou ochranu

Právo, Ivan Vilček (Skalica)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovensko a Česko chtějí společně chránit vzdušný prostor obou zemí, zlepšit silniční spojení a spolupracovat v boji proti daňovým únikům. Ve čtvrtek se na tom dohodly česká a slovenská vláda na společném zasedání v západoslovenském městě Skalica.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve slovenské Skalici jednaly vlády České republiky a SlovenskaVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

"Vlády pověřily ministry obrany, aby připravili do konce roku 2014 návrhy v právní a vojensko-technické oblasti, které umožní realizovat společnou integrovanou česko-slovenskou ochranu vzdušného prostoru," uvádí se ve společném prohlášení, které podepsali premiéři Bohuslav Sobotka a Robert Fico.

Uskutečnit by se také mělo společné cvičení pozemního personálu ohledně obsluhy vojenských letadel druhého státu. Česká armáda využívá pronajaté stíhačky Gripen. Slovensko má ruské stroje MiG-29, připravuje ale tendr na pronájem bitevníků.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obě země hodlají společně nakoupit radary a lehké ruční zbraně. "Promýšlíme a hovoříme o tom, jak bychom mohli společně postupovat v akvizicích, protože ta varianta se nabízí a byla by efektivnější pro obě země," řekl ministr obrany Martin Stropnický.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiéři České republiky a Slovenska Bohuslav Sobotka a Robert Fico přicházejí na společné zasedání vlád ve slovenské Skalici.

Prioritou obou kabinetů je vybudování silničního spojení, které urychlí dopravu mezi oběma zeměmi. Nejdůležitější je v této souvislosti nová rychlostní silnice ze slovenského Púchova do ČR a silniční propojení na severu Slovenska.

Z prohlášení vyplývá, že obě země podporují rozvoj jaderné energie. Ministerstva financí plánují výměnu zkušeností v daňové oblasti tak, aby se zlepšil výběr daní a předcházelo se daňovým únikům.

Šéfové české a slovenské diplomacie Lubomír Zaorálek a Miroslav Lajčák podepsali protokol o spolupráci mezi svými ministerstvy, který předpokládá vzájemné konzultace na různá témata včetně evropských otázek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Velvyslankyně ČR na Slovensku Livia Klausová doprovází premiéry ČR a Slovenska Bohuslava Sobotku (vpravo) a Roberta Fica na společné zasedání vlád ve Skalici.

Zasedání obou vlád se dostalo mimořádné pozornosti od místních obyvatel. „Je to pro naše město pocta. Hranice je zde coby kamenem dohodil a naše vztahy jsou opravdu výtečné,“ řekl muž, který se představil jako Karol.

Na centrálním náměstí se sešlo několik desítek obyvatel města, kteří příjezdu členů obou vlád přihlíželi. „Je to hezké, že i dvacet let po rozdělení Československa zasedají obě vlády společně,“ uvedla Mária z nedaleké obce Kopčany.

Ministry před historickou budovou místního Domu kultury přivítal primátor města Stanislav Chovanec. Dívka a chlapec v kroji nenabídli premiérům Bohuslavu Sobotkovi a Robertu Ficovi chléb a sůl, jak je to v podobných situacích zvykem, ale místní sladkou specialitu - trdelník.

Reklama

Výběr článků

Načítám