Hlavní obsah

V Doněcké oblasti obnovili protiteroristickou operaci

– Kyjev

Ukrajinská vláda ve středu obnovila protiteroristickou operaci v Doněcké oblasti, uvedl vicepremiér Vitalij Jarema. Skončilo tak velikonoční příměří se separatisty na východě země. Již dříve pokyn k obnovení ”protiteroristické operace„ na východě země vydal úřadující prezident Oleksandr Turčynov.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci 70 kilometrů od Slavjansku

Článek

”Aktivní fáze operace pokračuje,” řekl Jarema agentuře Ukrajinski Novyny. „V blízké budoucnosti podnikneme odpovídající opatření a uvidíte výsledky,” dodal. Jarema má ve vládě na starosti ozbrojené složky, zdůraznil, že operace byla pozastavena kvůli Velikonocům.

„Dostali jsme podporu od Spojených států, které nás nenechají samotné na pospas agresorovi. Doufáme, že v případě ruské agrese bude tato pomoc větší,” řekl vicepremiér den poté, co Kyjev navštívil americký viceprezident Joe Biden.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bezpečnostní složky mají podle Turčynova zahájit ”rozhodné kroky” s cílem ochránit obyvatele východoukrajinských regionů před ”teroristy”.

Další americká loď v Černém moři 

Do Černého moře, které opustila před 43 dny kvůli opravě, v úterý vplula americká fregata USS Taylor. Poskytovala ochranu v době olympiády v Soči, ale pak si poškodila šroub.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americká válečná loď USS Taylor míří do Černého mořeVideo: Reuters

Nyní posílila americké námořní síly v oblasti, kde od 10. dubna operuje torpédoborec USS Donald Cook vybavený protiraketovým systémem Aegis. [celá zpráva]

Rusko zahájilo další manévry

Ukrajinská vláda podle agentury Interfax vyzvala Rusko ke splnění svých závazků ze ženevských dohod, tedy aby Moskva stáhla své vojáky z ukrajinského území a veřejně se distancovala od podpory separatistů.

”Obracíme se na Rusko, aby vyzvalo své stoupence provádějící protizákonné akce na Ukrajině k ukončení násilí, propuštění rukojmí a opuštění obsazené budovy,” praví se v prohlášení. To současně ujišťuje, že ukrajinská vláda vyslyší všechny zákonné politické požadavky Ukrajinců z východu země a vyjde jim vstříc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruská armáda provádí vojenské cvičení u ukrajinských hranicVideo: Reuters

Kyjev připomněl, že od uzavření ženevských dohod pozastavil ”aktivní fázi protiteroristické operace” proti separatistům, připravil návrh amnestie pro účastníky nepokojů, chystá ústavní změny počítající s posílením pravomocí regionů a vláda také ručí za zvláštní postavení ruštiny. Pokračuje také odzbrojování radikálů, kterým už bylo zabaveno téměř 6000 kusů palných zbraní.

Rusko má podle dohod také stáhnout vojáky od ukrajinských hranic. Zatím to neučinilo a ve středu oznámilo další cvičení, tentokrát námořní, kterého se mají účastnit síly v Kaspickém moři. Bude trvat deset dní a má se ho účastnit 10 lodí a 400 námořníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám