Hlavní obsah

Ukrajinského poslance z Horlivky zabili separatisté, tvrdí vnitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Zastupitele z východoukrajinské Horlivky Voldymyra Rybaka, člena strany Otčina Julije Tymošenkové, zabili separatisté. Uvedla to v noci na středu Ukrajinska pravda s odvoláním na sdělení ministerstva vnitra. Jeho tělo bylo nalezeno v řece Torec spolu s tělem dalšího člověka.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Útočníci v maskáčích před obsazenou policejní stanicí ve Slavjansku

Článek

Podle zprávy z vyšetřování se na mučení a smrti obou mužů podíleli členové separatistické skupiny, která obsadila budovu ukrajinské tajné služby SBU ve Slavjansku. Při vyšetřování bylo použito záznamů z bezpečnostních kamer.

„Příčinou smrti obou zemřelých byla kombinovaná zranění způsobená mučením a následné utopení ještě živých obětí, které byly v bezvědomí,“ uvedlo ministerstvo vnitra, které zveřejnilo i podrobnosti o únosu poslance.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Čtyři neznámí muži v maskovacích uniformách a černých kuklách 17. dubna kolem 18. hodiny unesli zastupitele horlivského městského výboru přímo v Horlivce na třídě Vítězství. Násilím ho posadili do automobilu a odvezli neznámým směrem. Od momentu únosu byl zastupitelův mobilní telefon nefunkční.

Rybak se o šest hodin dříve účastnil mítinku za jednotnou Ukrajinu před budovou horlivského městského výboru, kde se pak setkal se starostou. Když tam vešel, nadávali mu příznivci Doněcké republiky.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

O dva dny později bylo jeho tělo ještě s tělem další oběti nalezeno v řece ve slavjanském regionu.

Policejní stanice v Horlivce se předminulý týden stala také terčem útoků separatistů.

Separatisté zadržují amerického novináře

Samozvaný proruský starosta Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov v noci na středu oznámil serveru gazeta.ru, že separatisté zadržují amerického novináře Simona Ostrovského, který pracuje pro americký web Vice News. Podle starosty má dvojí občanství, americké a izraelské.

Redakce Vice News to nepotvrdila, ale uvedla, že se snaží zajistit jeho bezpečnost. Ostrovsky pracoval jako novinář na Krymu v době jeho anexe Ruskem. Naposledy napsal zprávu na Twitter v pondělí z tiskové konference Ponomarjova.

Vedoucí zahraničního oddělení stanice France 24 Douglas Herbert uvedl, že starosta Ponomarjov potvrdil, že „Ostrovského drží ukrajinské bezpečnostní síly pod jeho velením“, tedy separatisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám