Hlavní obsah

Ruský ministr obvinil Kyjev z porušování dohody z minulého týdne

Moskva v pondělí obvinila ukrajinské představitele, že země nedodržuje ujednání, které bylo dohodnuto minulý týden v Ženevě. Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova odmítají Ukrajinci zakročit proti radikálům na východě země i proti demonstrantům na náměstí v centru Kyjeva. Lavrov se vyjádřil i k nedělním událostem ve Slavjansku, kde při přestřelce zahynulo několik lidí. Ruský ministr označil incident za zločin, uvedla agentura Reuters.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Jeden z proruských ozbrojenců ve Slavjansku

Článek

Události ve Slavjansku podle Lavrova ukazují, že prozápadní ukrajinská vláda nemá zájem dostat radikály pod kontrolu. Rusko i separatisté obviňují z nedělních násilností ukrajinský krajně pravicový Pravý sektor, který byl jednou z hybných sil demonstrací proti svrženému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pokračující okupace ukrajinského SlavjanskuVideo: Reuters

Naproti tomu ukrajinské úřady podle BBC nevylučují, že incident může mít kriminální pozadí, neboť na neklidném separatistickém východě prý v posledních týdnech výrazně vzrostla zločinnost. Kyjev také vyslovil "znepokojení" nad tím, že Moskva již k závěrům dospěla, když odpovědnost připsala ukrajinským radikálům. Ukrajinské úřady případ stále vyšetřují.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Lidé si prohlížejí zničený automobil na místě přestřelky ve Slavjansku.

Separatisté ve Slavjansku, kteří se vedení města ujali, vyhlásili zákaz nočního vycházení. Noc na pondělí byla podle médií klidná. Na místo se také snaží dostat inspektoři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří již na Ukrajině působí.

Dohoda z Ženevy, kterou Lavrov zmínil, je výsledkem jednání ministrů zahraničí USA, EU, Ruska a Ukrajiny. Účastníci jednání se ve Švýcarsku v uplynulém týdnu shodli, že násilnosti musí být zastaveny, demonstranti musí opustit okupované úřady a prostranství a že ukrajinská vláda je povinna provést ústavní reformy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám