Hlavní obsah

Polévání vodou může v Polsku skončit pokutou nebo vězením

Právo, Pavol Minárik

Polévání vodou během Velikonočního pondělí patří mezi tradice. V sousedním Polsku se ale za určitých okolností může jednat i o trestný čin. A to hlavně v situacích, kdy skupiny výtržníků pod vlivem alkoholu polévají na ulicích každého, kdo se jim dostane do cesty, a způsobí mu zranění, případně i materiální škody.

Foto: Profimedia.cz

Polévání vodou patří mezi velikonoční tradice. V Polsku se ale takové chování, zvlášť bude-li obtěžovat nic netušící kolemjdoucí, nemusí vyplatit. Ilustrační foto

Článek

I z toho důvodu polská policie posílila během Velikonočního pondělí hlídky v ulicích měst. „Když někdo polije na veřejném prostranství náhodnou kolemjdoucí osobu, hrozí mu pokuta 500 zlotých (3300 korun). V případě, že dojde zároveň k omezování osobní svobody daného člověka, pokuta se může vyšplhat až na pět tisíc zlotých (33 tisíc korun),“ uvedla pro portál RMF24.pl mluvčí polské policie Lucyna Rekowska.

Pokud navíc během nedobrovolného polévání na veřejnosti dojde ke zranění, nebo například poničení drahého oblečení, hodinek, telefonu či tabletu oné osoby, násilníkům hrozí trest vězení až do pěti let, varovala Rekowska.

V posledních letech se v ulicích polských měst během velikonočních svátků rozšířil „hon“ opilých koledníků na nic netušící kolemjdoucí, mnozí lidí tak mají strach vůbec vycházet z domu, dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám