Hlavní obsah

Ve Slavjansku prý probíhají protiromské pogromy

V ukrajinském Slavjansku, který patří mezi města, v nichž proruští radikálové obsadili administrativní budovy, začaly podle serveru Novosti Donbasa protiromské pogromy. Server to uvedl s odkazem na očitého svědka.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruští ozbrojenci ve Slavjansku

Článek

Lidé vyzbrojení samopaly se vloupávají do obydlí Romů, bijí je a okrádají bez ohledu na pohlaví a věk, napsal server, podle něhož byly fyzicky napadeny i ženy a děti. Útočníci přitom tvrdí, že jednají na pokyn "lidového starosty" Vjačeslava Ponomarjova, který je vůdcem slavjanských radikálů.

Server romea.cz citoval romskou aktivistku Nataliji Varakutovou, podle které ozbrojenci ve Slavjansku zaútočili na sedm domů, v nichž žijí Romové.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští aktivisté zůstávají na barikádách ve SlavjanskuVideo: Reuters

Svědci uvedli, že ozbrojenci vynášeli majetek romských občanů do nákladních aut a odváželi ho. Tyto informace potvrzují organizace hájící práva Romů a aktivisté se nyní snaží zjistit totožnost pachatelů, dodaly Novosti Donbasa.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v sobotu na zprávy o antisemitských projevech v Doněcku a o protiromských útocích reagoval a prohlásil, že vláda takové jednání nepřipustí. "Ideologie a praxe pogromů, exportovaná z jednoho ze sousedních států, na Ukrajině neprojde," řekl předseda vlády podle listu Ukrajinska pravda se zjevnou narážkou na Rusko. Zároveň nařídil orgánům činným v trestním řízení, aby vypátraly a pohnaly k odpovědnosti osoby, které na Romy útočily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám