Hlavní obsah

Putin jednal s bezpečnostní radou o Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin svolal na páteční odpoledne krizový mítink Bezpečnostní rady Ruska kvůli Ukrajině. Uvedla to tisková služba Kremlu.

Foto: Alexei Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin v televizi

Článek

„Jednali o aktuální situaci na Ukrajině ve světle výsledků jednání z Ženevy a tam dosažených dohod,“ dodal Kreml.

Schůzky se účastnili nejvýznamnější představitelé Ruska. Kromě Putina ještě premiér Dmitrij Medvěděv, šéfové obou komor parlamentu, předsedkyně Rady federace Valentyna Matvijenková, předseda Státní dumy Sergej Naryškin, šéf kanceláře prezidenta Sergej Ivanov i tajemník Bezpečnostní rady Nikolaj Partušev.

Jednání se účastnili ministři zahraničí Sergej Lavrov a obrany Sergej Šojgu, představitelé rozvědek a předseda parlamentního branně-bezpečnostního výboru Boris Gryzlov.

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že požaduje prioritně odzbrojení ukrajinského Pravého sektoru: „Jasně, že když mluvíme o odzbrojení. Jde především o odevzdání zbraní od milice Pravého sektoru a dalších profaštických skupiny, které se podílely na únorovém převratu v Kyjevu.”

Zareagovalo i na tlak Kyjeva, aby separatisté na východě Ukrajiny opustili obsazené budovy. Vyzvalo, aby napřed opustily skupiny spojené s Majdanem obsazené budovy v centru Kyjeva a na západě Ukrajiny. Má jít podle Moskvy o stejné skupiny, které mají složit zbraně.

Na "nesprávnou interpretaci" ženevské dohody Kyjevem podle agentury Reuters upozornil také ruský velvyslanec při Evropské unii. Podle Vladimira Čižova se Kyjev mylně domnívá, že dohody se týkají jen východních a jižních regionů země, ale nikoli samého Kyjeva.

Reklama

Výběr článků

Načítám