Hlavní obsah

Sobotka byl prvním hostem francouzského premiéra Vallse

– Paříž

Francouzský premiér Manuel Valls v pátek jako svého prvního zahraničního hosta ve funkci přijal českého ministerského předsedu Bohuslava Sobotku (ČSSD). Věnovali se společným vztahům, energetice nebo Evropské unii. Sobotka předsedu francouzské vlády pozval do Prahy, kam by Valls mohl zavítat ještě letos.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský premiér Manuel Valls

Článek

Oba politici, kteří jsou ve funkci teprve krátce, se podle Sobotky shodli na zintenzivnění vzájemných vztahů na bázi dohody o strategickém partnerství z roku 2008. Ta je naplňována na základě akčního plánu.

"Poslední akční plán, který byl podepsán, vypršel v letošním roce a já bych byl velmi rád, kdybychom ještě letos během léta byli schopni podepsat nový akční plán," řekl Sobotka. Plán podle něj zahrne například spolupráci mezi městy a obcemi, setkávání mladých z obou zemí nebo oblast školství, vědy a inovací.

Foto: ČTK/AP

Premiér Bohuslav Sobotka s francouzským prezidentem Francoisem Hollandem před Elysejským palácem

Dobrou příležitost k posílení vztahů obou zemí vidí Sobotka i v připravovaných návštěvách prezidenta Miloše Zemana, který se v červnu zúčastní připomínky 70. výročí vylodění západních spojenců v Normandii a v září by měl zavítat do Paříže.

Naposledy byl v Praze Jospin před 16 lety

Návštěvy by ale mohly směřovat i opačným směrem. "Já jsem dnes pozval nového francouzského premiéra k návštěvě Prahy. Když jsme zjišťovali, kdy byl naposledy oficiálně francouzský premiér v Praze, tak jsme zjistili, že to byl Lionel Jospin a bylo to v roce 1998," podotkl český premiér.

Vedle bilaterálních vztahů se v pátek oba politici dotkli také unijní problematiky nebo otázky energetické bezpečnosti.

Premiéra Sobotku už ve čtvrtek přijal i francouzský prezident Francois Hollande. Hovořili o dění na Ukrajině, evropské integraci, jaderné energetice nebo spolupráci resortů obrany.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám