Hlavní obsah

Papež umyl při Zeleném čtvrtku nohy 12 tělesně postiženým osobám

Řím

Papež František se o Zeleném čtvrtku v rámci velikonočních slavností ujal tradičního mytí nohou. Při rituálu, který odkazuje na Ježíšovo gesto pokory vůči apoštolům krátce před ukřižováním, takto posloužil dvanácti tělesně postiženým ženám a mužům, mezi nimiž byl i jeden muslim. Podle agentury AFP měl 77letý papež s opakovaným shýbáním a vstáváním zjevné potíže.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František myje na Zelený čtvrtek nohy handicapovaným.

Článek

František navštívil na okraji Říma ústav pro zdravotně postižené osoby, kde se ujal 12 handicapovaných pacientů ve věku od 16 do 86 let, vesměs trpící nemocemi ortopedického, neurologického a onkologického původu. Byli mezi nimi i tři cizinci, včetně 75letého muslima původem z Libye. Nejmladší osobou byl 16letý chlapec z Kapverd. Obřadu se zúčastnila i 27letá Etiopanka.

Už loni František pojal rituál, kterého se ve své funkci zhostil poprvé, netradičně. Nohy umyl tuctu mladých vězňů, z nichž dvě byly dívky, což bylo ze strany papeže vůbec poprvé.

Nynější akce se podle vatikánského rozhlasu konala ve zdravotnickém centru Panny Marie od Božské Prozřetelnosti, které v římské čtvrti Boccea provozuje katolická nadace Dona Gnocchiho. Papež tam předtím slavil mši a pronesl krátkou homilii.

Františkovi předchůdci v čele římskokatolické církve rituál prováděli v římské bazilice svatého Jana Lateránského a nohy myli kněžím, kteří reprezentovali Ježíšovy následníky.

Nynější papež prováděl tento rituál mezi lidmi z okraje společnosti každoročně už jako argentinský kardinál Jorge Mario Bergoglio v Buenos Aires, když navštěvoval věznice, domovy důchodců či hospice.

Na Zelený čtvrtek se připomíná Ježíšova poslední večeře. Následuje Velký pátek, který je připomínkou Kristovy smrti. V sobotu se koná velikonoční vigilie a v neděli oslava Kristova zmrtvýchvstání. Velikonoční pondělí je potom ve znamení radosti křesťanů z vykoupení.

Reklama

Výběr článků

Načítám