Hlavní obsah

Putin přiznal nasazení ruských vojáků na Krymu

– Moskva • Aktualizováno
Novinky, rei

Vojenské akce ani připojení Krymu Rusko předem neplánovalo, vše vyplynulo z převratných událostí na Ukrajině a pádu vlády prezidenta Viktora Janukovyče. V ruské televizi to ve čtvrtek řekl ruský prezident Vladimir Putin. Současně poprvé přiznal nasazení ruských vojáků během krymské krize.

Putin: Za zády krymské domobrany stáli naši vojáciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nic se nepřipravovalo. Všechno se dálo za chodu na základě momentální situace. Ale dělalo se to skutečně velmi profesionálně. Naším úkolem nebylo, abychom tam jednali v plném smyslu ozbrojenými silami. Šlo o zabezpečení občanů, aby mohli projevit svoji vůli,“ prohlásil Putin.

„Za zády krymské domobrany samozřejmě stáli naši vojáci, kteří jednali velmi rozumně, ale rozhodně a profesionálně. Jinak by jednoduše nebylo možné uspořádat otevřené, spravedlivé a důstojné referendum a pomoci lidem vyjádřit svoji svobodnou vůli,” dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před ukrajinskou základnou Perevalnoje na Krymu hlídkují ozbrojenci v kukláchVideo: Reuters

Na nasazení ruské armády opakovaně upozorňoval Kyjev i západ. Moskva to však dosud popírala.

Anexi jsme předem neplánovali, tvrdí

Putin upozornil, že po nástupu nové ukrajinské vlády byla hrozba vůči ruskojazyčnému obyvatelstvu Krymu zcela hmatatelná“.

„To vedlo lid, aby se zamyslel nad budoucností a požádal Rusko o pomoc. Tím jsme se řídili. Rusko nikdy neplánovalo žádné anexe, ani vojenské akce. Nikdy. Ale zároveň jsme vždy doufali, že Rusové na Krymu nebudou utiskováni a terčem hrozeb. Když nastala situace možných hrozeb a útisku, pak jsme se zamysleli, co dělat. Právě tehdy, ne dříve, jsme se rozhodli, že je podpoříme,“ vysvětlil Putin.

Související témata

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Socha stále opěvovaného Lenina

Foto: Profimedia.cz

Krym

V bezpečnostní radě nikdo neměl námitky a všichni podpořili moje stanovisko. Všechno bylo splněno rozhodně,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám