Hlavní obsah

Důvod pro ruskou invazi? Diverzanti mají zabít stovku lidí, tvrdí ukrajinská tajná služba

– Kyjev

Ukrajinská tajná služba SBU ve středu zveřejnila, jaký scénář podle ní realizují ruští tajní agenti na Ukrajině. Mají zabít sto až dvě stě Ukrajinců, aby pak mohlo Rusko oprávnit svůj vpád, řekl podle novináře ukrajinského listu Sehodňa náčelník kontrarozvědného sboru SBU Vitalij Najda.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Vojáci v uniformách bez označení v obrněných transportérech na Krymu. Objeví se i na Ukrajině?

Článek

„Hlavním cílem akcí speciálních sil na území Ukrajiny se jeví maximální destabilizace situace. Navíc zachycené rozhovory svědčí o tom, že před příslušníky speciálních sil stojí (ještě jeden) úkol, aby se na ulicích našich měst objevila krev,” řekl Vitalij Najda.

Úkolem ruských tajných agentů na východě Ukrajiny je podle něj vytvořit záminku pro vojenský zásah Moskvy.

„Zdokumentované rozhovory svědčí o tom, že je potřena zabít 100 až 200 lidí, a půl hodiny poté se na území Ukrajiny objeví tanky a obrněné transportéry ruské armády,” prohlásil šéf kontrarozvědného sboru SBU.

Najda také řekl, že kontrarozvědka získala potvrzení o financování separatistů z ruské strany přes ruské banky a zaměstnance ruských tajných služeb, kteří přijeli z Krymu a Moskvy na území Doněcké a Luhanské oblasti a vezli s sebou hotovost.

Již dříve uvedl, že se podařilo zadržet na 40 ruských agentů a jimi zverbovaných Ukrajinců. Dodal, že ruské akce koordinuje příslušník GRU Ivan Strelkov, který působil na Krymu, pak odjel přes Kerčskou úžinu do Ruska a tajně překročil hranici. [celá zpráva]

Už v úterý se objevil odposlech rozhovorů Strelkova s řídícími orgány v Rusku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám