Hlavní obsah

Janukovyč se vrátí na Velikonoce do Doněcku i s armádou, zní z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se prý 20. dubna vrátí do Doněcku. Uvedla to podle Ukrajinske pravdy ruská tisková agentura Regnum, která se odvolala na informace údajně získané z polského velvyslanectví v Kyjevě.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Sesazený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

„Janukovyč se vrátí do Doněcku v neděli. Podle mých informací se Kreml zatím nerozhodl o budoucí společenskopolitické struktuře Donbasu (oblast na východě Ukrajiny, pozn. red.). Zvažují se dvě varianty. Může existovat jako nezávislá Doněcká republika, nebo jít o federální oblast Ruské federace podobně jako Krym,“ uvedl zdroj agentury Regnum.

Jde o už druhou spekulaci o návratu Janukovyče na Ukrajinu. Ruský ultranacionalista Vladimir Žirinovskij řekl, že se Janukovyč na Ukrajinu vrátí před Prvním májem s „pomocí armády Jihovýchodu Ukrajiny“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Žirinovskij ještě dodal: „Tato armáda už existuje na jihovýchodě Ukrajiny, má své velitele, náčelníky štábu, kteří přísahali věrnost lidu. A zrádci, kteří sedí v Kyjevě, budou všichni zatčeni. Ale oni utečou, všichni už mají přistavené letadlo. Turčynov, Jaceňuk, Nalyvajčenko, Parubij a i všichni ostatní, pět šest lidí.”

Foto: Novinky.cz s použitím tvp.info

Žirinovského představa o rozdělení Ukrajiny

Žirinovskij už dříve přišel s ideou okleštění Ukrajiny, kdy východ by měl připadnout Rusku, západ Polsku a dvě části Rumunsku a Maďarsku. [celá zpráva]

Proruští separatisté z hnutí Oplot, kteří se ve středu zmocnili radnice v Doněcku, už zveřejnili své požadavky. Především chtějí, aby parlament přijal zákon o místním referendu. Doposud se mohla konat jen celostátní. Doufají, že by pak mohli uspořádat i referendum o budoucím osudu jednotlivých oblastí a odtrhnout je. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Místní obyvatelé zastavili u Kramatorsku ukrajinskou armádu doprovázenou stíhačkamiVideo: Reuters

Šéf separatistů z hnutí Oplot uvedl, že i po obsazení budovy budou moci úředníci pracovat jako dříve, ale že se okolo radnice postaví barikáda.

Šéf charkovského Oplotu dodal, že jejich cílem je uskutečnit referendum na Prvního máje.

Ve středu také separatisté obklíčili městský úřad v Jenakijevu. Úředníky nechali odejít domů. Udělali to na závěr průvodu. Pod okny úřadu dávali najevo nespokojenost, že starosta uznal současnou vládu.

Janukovyč je podle kontrarozvědné správy ukrajinské tajné služby SBU řízen ruskou vojenskou rozvědkou GRU. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám