Hlavní obsah

Na Ukrajině zadrželi už 23 ruských špiónů, Janukovyče má řídit ruská rozvědka

– Kyjev • Aktualizováno

Už třiadvacet příslušníků ruské vojenské rozvědky GRU zadržely ukrajinské bezpečnostní síly. Ve středu to oznámil na uzavřeném zasedání parlamentu šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko. Jeho zástupce pro kontrarozvědnou činnost Vitalij Najda pak dodal, že bývalý ukrajinský prezident je zřejmě řízen ruskou tajnou službou.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Proudový letoun Suchoj Su-27 přelétává nad vojáky ukrajinské armády v Kramatorsku na východě země.

Článek

Najda uvedl podle listu Ukrajinska pravda, že akce proruských separatistů řídí pět rozvědných center na území Ruské federace v Krasnodarském a Novorossijském kraji a ve městě Tuapse. Nadřízené centrum je podle něj v Rostově na Donu.

Při tom dodal: „Připomínám, že právě v Rostově periodicky vystupuje před novináři Viktor Janukovyč. Proto předpokládáme, že bývalá hlava státu je řízena ruskou vojenskou rozvědkou.“

Už v neděli uvedl Dmitrij Tymčuk, který stojí v čele Centra pro vojenskopolitická studia a vede i skupinu Informační odpor, že po nástupu Viktora Janukovyče vznikala mezi lety 2010 až 2013 na Ukrajině síť agentů ruských tajných služeb FSB a GRU, první se soustředila na Krym, druhá na východ Ukrajiny. [celá zpráva]

SBU v té době také omezila svou kontrarozvědnou činnost proti Rusku.

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko ve středu uvedl, že špionážní síť se v zemi vytvářela dva až tři roky a nyní bylo zadrženo 23 tajných agentu GRU.

Najda pak čísla upřesnil: „Od začátku nepřátelské intervence kontrarozvědka identifikovala a zastavila asi 40 spolupracovníků ruských tajných služeb a jimi naverbovaných lidí, občanů Ruska a Ukrajiny.” Podle něj rozvědčíci GRU z 25gardového výzvědného pluku speciálních úkolů z Kubinky u Moskvy řídí místní tzv. sebeobranu.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentyn Nalyvajčenko

Akce řídí Strelkov

Najda dodal, že separatisty a diverzanty koordinuje člen GRU Igor Strelkov: „Tento člověk se jeví jako pomocník pro silové otázky samozvaného premiéra Autonomní republiky Krym Aksenova. Přijel na území Ukrajiny na konci února, začátku března a na začátku dubna dostal přímý příkaz z Moskvy začít velkou diverzní operaci na kontinentální části Ukrajiny, v Doněcké a Luhanské oblasti.”

„Spolu s dalšími příslušníky GRU dislokovanými na Krymu o počtu do třiceti lidí přešel 8. dubna Strelkov přes Kerčskou úžinu a jel do Rostova na Donu, kde je rozvědné centrum,” řekl šéf kontrarozvědky a dodal: "Potom Strelkov 12. dubna s podřízenými nezákonně přešel ukrajinskou státní hranici, aby realizoval násilný scénář skryté agrese. V tu chvíli sám řídil operaci v Slavjansku."

BEZ KOMENTÁŘE: V Oděse našli sklad zápalných láhví

Ve středu byly zveřejněny odposlechy hovorů údajného velitele vzbouřenecké skupiny, která drží město Kramatorsk. Má jít o agenta GRU Ivana Strelkova. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Vojáci na východě Ukrajiny dezertují

Proruští vzbouřenci na východní Ukrajině ve středu obsadili radnici v Doněcku, uvedla agentura Reuters. V Kramatorsku se zmocnili šesti obrněných vozidel....

Výběr článků

Načítám