Hlavní obsah

Ukrajina bude požadovat od Moskvy konec vměšování a vrácení Krymu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Proruským ozbrojencům, kteří na východě Ukrajiny obsadili v devíti městech správní budovy, pomáhá Rusko. Moskvu ve středu obvinil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk. Ruská vláda podle něj vyváží na Ukrajinu terorismus. Na čtvrteční konferenci v Ženevě bude Ukrajina požadovat, aby Moskva přestala podporovat činnost ozbrojených proruských radikálů na východě země a vrátila anektovaný Krym.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruští ozbrojenci ve Slavjansku

Článek

Na schůzce v Ženevě, kde budou zástupci USA, EU, Ruska a Ukrajiny předloží Kyjev i další požadavky,  především, aby se ruské jednotky stáhly od ukrajinských hranic. „Budeme také chtít, aby ruský parlament vzal zpět své povolení vyslat vojáky na území Ukrajiny, aby stáhli své vojáky z Krymu a aby vrátili Krym Ukrajině," řekl televizi Espresso TV šéf ukrajinské diplomacie Andrij Deščycja.

Zdůraznil, že na východě země operují teroristické skupiny, které Rusko podporuje:  "Máme odpovídající důkazy, které předložíme (ruskému ministru zahraničí Sergeji) Lavrovovi i dalším účastníkům setkání."

Deščyja navázal na  středeční vyjádření dalších ukrajinských politiků, která se nesla v podobném duchu.

Rusko buduje novou Berlínskou zeď

"Ruská vláda musí okamžitě odvolat členy svých zpravodajských a jiných diverzních skupin, odsoudit činnost teroristů a žádat, aby opustili obsazené budovy," řekl podle agentury Reuters premiér Jaceňuk a dodal, "tak Ruská federace ukáže, že má zájem na stabilizaci situace, o čemž mám ale značné pochybnosti."

Podle premiéra Rusko buduje v Evropě "novou Berlínskou zeď" a usiluje o návrat studené války. "To, co se nyní děje, ohrožuje Evropu i Evropskou unii," dodal.

Vicepremiér mluví o účasti ruské armády

Ukrajinský vicepremiér Jarema zase tvrdí, že na východě operují ruští výsadkáři.

"Identifikovali jsme ty muže ve Slavjansku a Kramatorsku a jde o příslušníky ruské výsadkové jednotky Kupjanka-1, která pochází z Moskvy. Nyní operují na území Ukrajiny," uvedl Jarema.

"To, co říkají (prezident Vladimir) Putin a (ministr zahraničí Sergej) Lavrov, že tu nejsou žádní ruští vojáci, jsou všechno lži," doplnil.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

Moskva ale vměšování do ukrajinských záležitostí popírá. „Protiteroristickou akci“ Kyjeva na východě Ukrajiny, kde zastánci větší samostatnosti či odtržení obsadili množství správních budov, však Rusko odsoudilo jako neústavní. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin při projevu

Vzbouřenci v Kramatorsku a Slavjansku nadále okupují několik budov včetně kramatorské radnice. V Kramatorsku se také ve středu zmocnili obrněných vozidel ukrajinské armády. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Šéf CIA byl v Kyjevě

Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) John Brennan navštívil o víkendu ukrajinské hlavní město Kyjev. V pondělí to potvrdil mluvčí Bílého domu....

Výběr článků

Načítám