Hlavní obsah

Pasažéři švédského letadla se odmítli připoutat, zabránili tak deportaci Kurda do Íránu

Stockholm

Neobyčejný případ solidarity projevili minulý týden pasažéři letadla na trase ze švédského Östersundu do íránského Teheránu. Když se dozvěděli, že na palubě se s nimi nachází Kurd, který byl ze Švédska vypovězen a v Íránu mu hrozí perzekuce, odmítli se připoutat. Letoun tak nemohl vzlétnout. Úřady proto deportaci zatím odložily, píše deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ghader Ghalamere je íránský uprchlík náležející ke kurdské menšině. Ze země utekl před několika lety, cestou do Švédska potkal svou nynější ženu Fátimu, s níž má dvě děti. Na rozdíl od ní ale nemá ve Švédsku povolení k trvalému pobytu, a tak o něj požádal.

Švédská imigrační nařízení ale vyžadují, aby tak učinil ze zahraničí. Ghalamere proto cestoval do Norska, nicméně tato jeho žádost byla po dvou týdnech zamítnuta, a muž se vrátil za svou rodinou s prázdnou. Při návratu na něj ale čekala rána. Úřady mu sdělily, že jeho cesta do sousední země prokázala, že bez něj jeho děti přežijí, a nechaly ho vyhostit do země původu.

Ve čtvrtek ho policie posadila na letadlo mířící z Östersundu přes Stockholm do Íránu. Doprovodili ho jeho přátelé a příbuzní, kteří v odbavovací hale seznámili ostatní pasažéry se situací. Pohnuti mužovým osudem se cestující rozhodli k protestnímu kroku a před odletem si odmítli zapnout bezpečnostní pásy. Tím pilotovi znemožnili odstartovat.

Následně byl Ghalamere převezen do přistěhovaleckého zadržovacího tábora v Gävle ve středním Švédsku. Imigrační úřady ale trvají na tom, že situace se nezměnila.

Jeho případu se ujala Švédská síť podpory práv uprchlíků. Ta tvrdí, že Ghalamere uprchl z Íránu, kde mu hrozilo mučení a zřejmě i poprava, neuvádí však, proč po něm v jeho zemi jdou. Status uprchlíka mu ale přiznal Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Pět let strávil v Turecku čekáním, než mu bylo povoleno dostat se do Švédska, kde založil rodinu.

Od té doby, co je zadržován v Gävle, drží hladovku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám