Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny začala speciální operace proti separatistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Slavjansk
Aktualizováno

K východoukrajinským městům Slavjansk a Kramatorsk, která od víkendu ovládají separatisté, se v úterý ráno stáhly ukrajinské obrněné transportéry. U prvního zmíněného města byla slyšet střelba, u druhého posádky obrněnců uvedly, že začala speciální operace. Její zahájení dopoledne potvrdil úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Ukrajinský obrněný transportér 70 kilometrů od Slavjansku

Článek

„V úterý ráno začala na severu Doněcké oblasti protiteroristická operace. Bude se uskutečňovat postupně, odpovědně a vyváženě, protože jejím cílem je ochrana obyvatel Ukrajiny,“ řekl Turčynov. Akce probíhají v Kramatorsku a ve Slavjansku.

Operaci spustil, protože „Donbasu hrozí kolosální nebezpečí“. Dodal, že však jde o obtížný úkol: „Kromě ruských speciálních sil a teroristů jsou v Donbasu statisíce obyvatel Ukrajiny zmanipulovaných ruskou propagandou. A s nimi také stovky tisíc ničím se neprovinivších Ukrajinců. Proto je potřeba uplatňovat jakákoli protiteroristická opatření s maximální vyvážeností a odpovědností.“

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Proruští ozbrojenci obsadili menší letiště ve SlavjanskuVideo: Novinky/Reuters

Podle Turčynova občanská válka na Ukrajině, o níž se občas mluví, nevypukne: „Nedopustíme občanskou válku“. Odmítl plán radikálů rozdat zbraně těm, kteří by chtěli chránit Ukrajinu před separatisty a vetřelci: „Vláda dá zbraně jen těm, kteří vstoupí do policie nebo národní gardy či ozbrojených sil. Pokud bychom umožnili volný přístup ke zbraním, měli by ho i separatisté. A to by uvrhlo Ukrajinu do občanské války.“ Současně vyzval zájemce, aby vstoupili do armády a zejména do řad policie, protože se budou obnovovat jednotky na východě Ukrajiny.

Transportéry v Krematorsku 

Na okraji Kramatorsku svědci podle agentury RIA Novosti spatřili ukrajinskou vojenskou techniku včetně kolových obrněných transportérů.

„Jsou v parku u závodu na výrobu klimatizace. Vede tam málo používaná cesta od Dněpropetrovsku. Cesta je špatná, málo používaná, ale transportéry ji zřejmě projedou,“ dodal jeden z místních obyvatel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinského vojenského cvičení nedaleko Slavjansku se účastní i parašutistiVideo: Reuters

Posádky transportérů obyvatelům sdělily, aby neopouštěli své domy, protože začíná speciální operace. Její zahájení od víkendu opakovaně avizoval úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Podle zpravodaje Českého rozhlasu, který je na Ukrajině, už Kyjev schválil nasazení armády.

Střety u Slavjansku

„Připravujeme se k obraně. Sledujeme situaci. Z různých stran přicházejí zprávy o (těžké vojenské) technice, která se někam přesunuje. Znervózňuje nás to. Především nechceme krev, jsme připraveni jednat,” řekl agentuře ITAR-TASS velitel separatistů ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Slavjansk

K městu se podle něj přibližují ukrajinské tanky, není ale jasné, zda nejde o pásové obrněné transportéry.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Proruští aktivisté zůstávají na barikádách ve SlavjanskuVideo: Reuters

O postupu vojenských transportérů na Slavjansk informoval agenturu Interfax-Ukrajina také představitel sil městské domobrany, který se představil jako Nikolaj.

„Podle informací, které získáváme, se na okraji města bojuje, jsou slyšet výstřely a exploze. Podle našich aktivistů se k městu přibližují obrněné transportéry typu BTR.“

Dodal, že ve vesnici Andrejevka, která je poblíž Slavjansku, vyhořela budova vesnického výboru. Informace o střelbě byla popřena. „Jen k ní přijela někdy v noci jedno nebo dvě auta s neznámými lidmi, kteří budovu zapálili,“ uvedl zástupce správy Slavjansku pro agenturu RIA Novosti.

Později byla podle slov Nikolaje napadena i některá kontrolní stanoviště sil domobrany ve Slavjansku.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na obrněnci 70 km od Slavjansku

„Podle svědků střelbu zahájili lidé v černých uniformách, kteří jeli v autě bez poznávací značky. Předpokládáme, že to byl Pravý sektor (tak separatisté označují členy polovojenských skupin podporujících současnou vládu v Kyjevě, pozn. red.). Pálili po několika postech domobrany a jejích pozorovatelích. Nikoho ale nezranili,” dodal. Jeho slova, stejně jako další informace z článku ruské agentury RIA Novosti, nelze ověřit z dalších zdrojů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Proruský separatista ve Slavjansku

Velitel proruských separatistů ve Slavjansku Vjačeslav Ponomarjov opakovaně zdůraznil, že jeho muži nemají zájem rozpoutat krveprolití. Na údajné zapojení tzv. Pravého sektoru ale reagoval slovy: „My nejsme nepřátelé, ale s extremisty je třeba bojovat.”

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Kyjevě požadovali odstoupení ministra vnitra a šéfa bezpečnostní služby

Podle slov Ponomarjova na stranu separatistů přešli i vojáci z místní 25. vzdušné výsadkové brigády, kteří souhlasili, že budou spolu s milicí hlídkovat ve městě, ale „střelbu opětovat nebudou“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám