Hlavní obsah

Švédský Göteborg zavádí šestihodinový pracovní den

Právo, vpl

Zaměstnanci městské správy ve švédském Göteborgu budou moci už brzy chodit domů o dvě hodiny dříve než obvykle – a na mzdě to nijak nepocítí. Druhé největší město skandinávského království totiž spouští projekt, jehož cílem je přezkoušet hypotézu psychologů, že ten, kdo pracuje kratší dobu, pracuje lépe a účinněji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejprve si rok zkráceného pracovního dne užije 28 zaměstnanců městského domu pro seniory,“ vysvětlil listu Süddeutsche Zeitung Mats Pilhelm, radní pro otázky zaměstnanosti za Levicovou stranu.

Pilhelm nepochybuje o tom, že senioři se budou napříště setkávat s méně unavenými a vystresovanými pečovatelkami. Poznatky od seniorů, ale i pečovatelů budou zaznamenávat a vyhodnocovat psychologové z místní univerzity.

Šestihodinový pracovní den není ve Švédsku novinkou. Město Kiruna na severu země ho před lety také velmi krátce zkoušelo – a z finančních důvodů, bez vědeckého dobrozdání, zrušilo.

„Tehdy Kiruna jednak neměla dostatek času pro příznivější dopady experimentu, jednak pokus zevrubněji nevyhodnocovala. Rozhodla se čistě účetnicky,“ podotkl Pilhelm.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám