Hlavní obsah

Válka argumentů: USA vytáhly do boje proti ruským tvrzením

Vztahy dvou největších světových mocností v souvislosti s děním na Ukrajině procházejí nejhlubší krizí od dob studené války. Mezi Ruskem a Spojenými státy padají ostrá slova a ultimáta i obvinění z vměšování. Americké ministerstvo zahraničí vydalo vyjádření k deseti ruským tvrzením o Ukrajině.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Ministři zahraničních věcí USA a Ruska John Kerry (vlevo) a Sergej Lavrov

Článek

1. Přítomnost ruských agentů na Ukrajině

Rusko: Na Ukrajině nejsou aktivní ruští agenti.

USA: Ukrajinské úřady v posledních týdnech zadržely více než tucet podezřelých ruských zpravodajských agentů, z nichž mnozí byli ozbrojeni. V prvním dubnovém týdnu měla ukrajinská vláda informace, že důstojníci ruské vojenské rozvědky GRU (ruská vojenská rozvědka) instruovali v Charkově a v Doněcku některé osoby o tom, jak organizovat protesty a jak se zmocnit vládních budov.

2. Rozdmýchávání proruských demonstrací

Rusko: Proruských demonstrací se účastní výhradně Ukrajinci, kteří tak činí z vlastní vůle, stejně jako je tomu v případě hnutí Majdan v Kyjevě.

USA: Zde není základem ukrajinský občanský aktivismus, jako je tomu u hnutí Euromajdan, které z protestů hrstky studentských demonstrantů přerostlo v akce statisíců Ukrajinců ze všech částí země a ze všech oblastí života. Ruské internetové servery otevřeně rekrutují dobrovolníky k cestě z Ruska na Ukrajinu a k podněcování násilí. Existují důkazy, že mnozí z těchto takzvaných demonstrantů jsou placeni za svoji účast na násilnostech a nepokojích. Je zřejmé, že tyto incidenty nejsou spontánní, ale spíše jsou součástí dobře zorganizované ruské kampaně podněcování, separatismu a sabotáže ukrajinského státu.

Dodatek Novinek: Ani protesty na Majdanu nebyly celoukrajinské. Lidé na ně byli z dalších měst podporujících demonstranty dopravováni autobusy.

Samy ukrajinské úřady po zpětném dobytí charkovské oblastní správy potvrdily, že se akce účastnili jen obyvatelé charkovské oblasti.

3. Podpora separatistů

Rusko: Separatističtí vůdci na východní Ukrajině mají širokou podporu veřejnosti.

USA: Podle průzkumu doněckého Ústavu pro sociální výzkum a politické analýzy z konce března velká většina obyvatel Doněcka (65,7 procenta) chce žít ve sjednocené Ukrajině a odmítá spojení s Ruskem.

4. Hrozba občanské války

Rusko: Situace na východní Ukrajině hrozí přerůst v občanskou válku.

USA: V oblasti nebyly rozsáhlé protesty. Malý počet separatistů obsadil několik vládních budov ve východních městech jako Doněck, Luhansk a Slavjansk, ale nezískal významnou podporu veřejnosti. Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) uvádějí, že tyto incidenty byly velmi lokální.

5. Doněcká lidová republika

Rusko: Ukrajinci v Doněcku odmítli nelegální vedení v Kyjevě a vytvořili nezávislou Doněckou lidovou republiku.

USA: Široký a reprezentativní výběr občanské společnosti a nevládních organizací v Doněcku kategoricky odmítl vyhlášení Doněcké lidové republiky, které učinila malá skupina separatistů okupujících regionální administrativní budovu.

Dodatek Novinek: Sami separatisté den po vyhlášení Doněcké nezávislé republiky tuto deklaraci zrušili pro nedostatečnou podporu veřejnosti.

6. Ruská vojska u hranic s Ukrajinou

Rusko: Moskva nařídila částečné stažení jednotek od ukrajinských hranic.

USA: Nejsou důkazy významného přesunu ruských sil od ukrajinských hranic. Jeden prapor nestačí. Odhadem 35 000 až 40 000 ruských vojáků zůstává soustředěno podél hranice a zároveň zhruba 25 000 se jich nachází na Krymu.

7. Ohrožení etnických Rusů

Rusko: Etničtí Rusové jsou na Ukrajině ohroženi.

USA: Neexistují věrohodné zprávy o ohrožení etnických Rusů na Ukrajině. Průzkum International Republican Institute (organizace financovaná mezi jinými americkým ministerstvem zahraničí a OSN) zveřejněný 5. dubna zjistil, že 74 procent rusky hovořící populace na východě a jihovýchodě Ukrajiny uvádí, že "nejsou vystaveni tlaku nebo ohroženi kvůli svému jazyku".

8. Složení nové ukrajinské vlády

Rusko: Nová ukrajinská vláda je vedena radikálními nacionalisty a fašisty.

USA: Ukrajinský parlament se v únoru (po odstavení prezidenta Viktora Janukovyče) nezměnil. Je to stejný parlament, který byl zvolen všemi Ukrajinci, zahrnuje všechny strany existující před únorovými událostmi, včetně Strany regionů bývalého prezidenta Janukovyče.

Dodatek Novinek: Vládu tvoří především členové protijanukovyčovské opozice, z dvaceti ministrů je šest ze strany Otčina Julije Tymošenkové, tři jsou členy nacionalistické strany Svoboda včetně vicepremiéra Oleksandra Sycha. Ministrem zdravotnictví je ale i zástupce protestního hnutí AutoMajdan Dmytro Bulatov.

9. Ohrožení etnických menšin

Rusko: Etnické menšiny čelí na Ukrajině pronásledování fašistickou vládou v Kyjevě.

USA: Představitelé ukrajinských Židů, stejně jako německých, českých a maďarských komunit veřejně vyjádřili svůj pocit bezpečí pod novou kyjevskou vládou.

Dodatek Novinek: Několik rodin z řad volyňských Čechů požádalo o přesídlení do ČR. Podle českého ministerstva zahraničí ale česká komunita žádné bezpečnostní hrozbě vystavena není a žádost je motivována spíš ekonomicky.

10. Energetika jako zbraň

Rusko: Moskva nevyužívá energetiku a obchod jako zbraně proti Ukrajině.

USA: Po ruské nelegální anexi a okupaci Krymu během dvou týdnů Rusko zvýšilo Ukrajině cenu za zemní plyn o 80 procent. Navíc se snaží získat zpět 11 miliard dolarů po zrušení charkovských dohod z roku 2010. Navíc Moskva pokračuje v omezování ukrajinského vývozu do Ruska, který tvoří významnou část ukrajinského exportu.

Reklama

Související témata:

Související články

Nepokoje zasáhly celou východní Ukrajinu

Násilí a nepokoje zasáhly v neděli značnou část východní Ukrajiny. Zatímco se ukrajinské bezpečnostní síly snaží silou porazit separatisty v Slavjansku,...

Výběr článků

Načítám