Hlavní obsah

Za nepokoji na východě Ukrajiny je prý Janukovyč, přivedl ruské tajné služby

Kyjev
Aktualizováno

Rodina sesazeného prezidenta Viktora Janukovyče stále kontroluje policii na východě Ukrajiny. Uvedl to v neděli v televizním 5. kanále bývalý ukrajinský ministr vnitra Jurij Lucenko, podle kterého v oblasti také působí ruské tajné služby. Jejich nasazení potvrdil šéf skupiny Informační odpor Dmitrij Tymčuk, který také vede Centrum pro vojenskopolitická studia.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Uprchlý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Článek

Podle zprávy Informačního odporu vytvořily ruské tajné služby FSB a GRU své sítě v zemi v letech 2010 až 2013. Když byl zvolen Janukovyč a dosazen nový šéf ukrajinské tajné služby SBU, změnily se priority SBU a výrazně se snížil rozsah kontrarozvědné činnosti proti Rusku.

„SBU a FSB podepsaly v květnu 2010 dohodu o spolupráci, která umožnila FSB opět používat objekty černomořské flotily na Krymu,“ uvedl Tymčuk podle Ukrajinske pravdy. Dodal, že ve stejné době zahájila na východě práci GRU.

Působení ruský agentů ale popřel pro agenturu Interfax ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Policii úkoloval Janukovyč

„Od roku 2010 celé vedení místních policejních sil osobně řídil starší syn Viktora Janukovyče, který jim dával úkoly a doplácel jim penězi v obálkách. Dělal to v Doněcké, Charkovské, Luhanské, Záporožské a Dněpropetrovské oblasti se zástupci náčelníků,“ řekl bývalý ministr vnitra.

Lucenko dodal, jak byla celá oblast ovládána: “Veškeré řízení celé oblasti záviselo na mafiánské skupině Mežihirská. Oni dostávali a i dnes dostávají příplatky v obálkách.“ Podle něj policie v celé Doněcké oblasti byla koupena a sloužila Janukovyčově rodině.

Aktivity prý koordinují tři lidé

„Za všemi akcemi separatistů nyní stojí loutkáři z FSB a Janukovyčovy peníze a také bývalý policejní náčelník Donbasu Romanov a bývalý tajemník ministra Dubovyk. Tito tři lidé koordinují aktivity separatistů,“ dodal Lucenko. Podle něj příslušníci ruské tajné služby řídí operace z Luhansku a Severodoněcku, kde mají své centrály.

Svržený ukrajinský prezident Viktor Janukovyč utekl v únoru do Ruska. Podle ruského prezidenta Vladimira Putina je odepsaný.

V neděli Janukovyč apeloval na ukrajinské bezpečnostní síly, aby nestřílely do lidí. Současný úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov avizoval, že v pondělí začne velká protiteroristická operace, pokud se separatisté nevzdají. [celá zpráva]

Už v neděli si zásah ve Slavjansku vyžádal mrtvé. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám