Hlavní obsah

Útočníci na východě Ukrajiny mají nejmodernější ruské zbraně

– Kyjev

Útočníci, kteří v noci na neděli obsadili policejní stanici a radnici ve východoukrajinském městě Kramatorsk poblíž Slavjansku, byli vybaveni nejmodernějšími ruskými automatickými zbraněmi AK řady 100. Uvedl to ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov a dodal, že Ukrajina čelí útoku zvenčí. Podle ukrajinského experta je ve Slavjnasku sto příslušníků ruských speciálních sil.

BEZ KOMENTÁŘE: Střelba ozbrojenců v Kramatorsku

 
Článek

Vláda Ukrajiny považuje události z posledních dní za vnější agresi Ruska, oznámilo v neděli ukrajinské ministerstvo vnitra. Obdobně se vyjádřil favorit prezidentských voleb Petro Porošenko, podle kterého na východě Ukrajiny útočí členové "speciálních jednotek, průzkumných a diverzních skupin jiného státu".

Také generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen je znepokojen, že se na východě Ukrajiny opět objevili muži v uniformách bez označení s ruskými zbraněmi. Uvedl to v nedělním prohlášení s tím, že stejný scénář předcházel nelegální anexi Krymu. [celá zpráva]

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský vrtulník nalétávající na centrum Slavjansku.

„Nasazení ruských sil naznačuje výzbroj separatistů, která je vidět i na videu z Kramatorsku. Jsou vybaveni nejmodernějšími ruskými útočnými puškami AK řady 100, které využívají jen ruské ozbrojené síly,” uvedl podle webu Kyivpost ukrajinský ministr vnitra Avakov, který ráno nařídil útok na Slavjansk.

Centrum Slavjansku drží 600 ozbrojenců

Vojska ministerstva vnitra sice pronikla do Slavjansku, když překonala barikády na příjezdových silnicích, ale centrum s radnicí drží stále separatisté. Může jich být až šest set, uvedl ředitel ukrajinského Centra pro vojenskopolitická studia Dmitrij Tymčuk. Podle něj tam působí stovka příslušníků speciálních sil vojsk Ruské federace. Zbylých pět set tvoří příslušníci různých separatistických skupin z Donbasu, kteří do města přijeli ve dvou velkých skupinách.

Foto: Maxim Dondyuk, ČTK/AP

Útok na policejní stanici v Kramatorsku, muži v uniformách mají ruské zbraně.

Asi dvě stě lidí podle něj řídí podřízení jednoho z místních oligarchů, dalších tři sta řídí zločinečtí bossové. Podle něj ale celou akci koordinují Rusové.

Do Slavjansku navíc mohou dorazit posily. V Doněcku se na seznamy oddílu, který vyrazí na pomoc bojujícím separatistům v Slavjansku, zapsalo na 100 dobrovolníků. Ihned dostali hornické helmy, obušky a sochory.

Foto: Reuters

Ruští iredentisté u zapálemé barikády ve Slavjansku

Zaplacení dobrovolníci

Dobrovolníci dostávají zaplaceno, uvedl pro list Ukrajinska pravda příslušník Drážní kontroly Andrij Dzindzi. Když souhlasí s útokem, dostanou 500 dolarů. Vystaveno je jim potvrzení na pět set hřiven.

Vyzval tajnou službu, aby zasáhla proti verbování na jihovýchodě Ukrajiny, které poskytl i kontakty na verbíře.

Poslední kalašnikovy

Útočné pušky AK řady 100 jsou zdokonalenou standardní zbraní ruské armády AK-74M, při jejímž vývoji bylo už využito plastů. AK-101 má ráži NATO 5,56, verze 102, 104 a 105 jsou kompaktnější s kratší hlavní a určené po ráže 5,56, 7,62 a 5,45. Verzi AK-103 využívají vojska ruského ministerstva vnitra. Vyváženy byly sporadicky do Etiopie, Indie a Venezuely.

Anketa

Má podle vás Rusko právo vojensky zasahovat na území Ukrajiny?
Ano
19,7 %
Ne
80,3 %
Celkem hlasovalo 26930 čtenářů.

Reklama

Související články

Nepokoje zasáhly celou východní Ukrajinu

Násilí a nepokoje zasáhly v neděli značnou část východní Ukrajiny. Zatímco se ukrajinské bezpečnostní síly snaží silou porazit separatisty v Slavjansku,...

Výběr článků

Načítám