Hlavní obsah

V afghánských volbách vede odpůrce Karzáího

Kábul

Po sečtení desetiny hlasů z prezidentských voleb v Afghánistánu je na čele bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh s 41,9 procenta hlasů. Má o necelých pět procent více než jeho hlavní konkurent, exministr financí a někdejší ekonom Světové banky Ašraf Ghaní. Definitivní výsledky se čekají po 24. dubnu.

Foto: Allauddin Khan, ČTK/AP

Fronta při prezidentských volbách v afghánském Kandaháru

Článek

Nedělní údaje odrážejí podle komise sečtení přibližně deseti procent hlasů ve 26 ze 34 afghánských provincií, tedy něco málo přes půl miliónu z celkového počtu téměř sedmi miliónů odevzdaných hlasů.

Abdulláh, který před lety bojoval proti sovětským okupantům, si podle nich udržuje náskok z prvních odhadů zveřejněných bezprostředně po volbách, které se konaly minulou sobotu.

Druhý Ghaní zatím dostal 37,6 procenta, ten ale může získat více hlasů na severu. Jako viceprezidenta si vybral někdejšího obávaného uzbeckého kmenového válečníka Abdara Rašída Dóstuma.

Někdejší diplomat Zalmáj Rasúl na třetím místě má již výraznější ztrátu s takřka deseti procenty. Právě toho podporuje dosluhující Hámid Karzáí, který v minulých volbách za sporných okolností porazil Abdulláha. Ten kvůli podvodům lety odstoupil z druhého kola voleb hlavy státu

Pokud žádný z kandidátů nezíská víc než 50 procent hlasů v prvním kole, uskuteční se koncem května druhé kolo hlasování.

Paštuni Ghaní a Rasúl, který má podporu bratrů dosavadního prezidenta Hamída Karzáího, již přednesli komisi své stížnosti proti podvodům při hlasování. Na jihu země jsou podvody prý stejně četné jako před pěti lety.

Reklama

Výběr článků

Načítám