Hlavní obsah

Moskva chce po USA, aby tlačily na ukrajinskou vládu

Moskva

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov počtvrté během posledních tří dnů telefonicky hovořil se svým americkým kolegou Johnem Kerrym kvůli napětí na ruskojazyčném východě Ukrajiny. Ruský ministr žádal, aby Washington v Kyjevě využil svého vlivu a odvrátil násilnou konfrontaci.

Foto: Reuters

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov (vlevo)

Článek

Podle Lavrova by USA měly ukrajinské vedení přesvědčit o nutnosti přímých jednání s představiteli východních regionů. Ruský ministr varoval, že hrozí nebezpečí útoku ukrajinských pořádkových sil na okupované objekty v Luhansku a Doněcku. Washington by měl ukrajinskou vládu od použití síly odradit a zajistit, aby znesvářené strany zasedly k jednacímu stolu.

V pátek přitom vypršelo ultimátum, které dal ukrajinský ministr vnitra separatistům na to, aby složili zbraně. K slibovanému silovému řešení nepřistoupil.

Na východ Ukrajiny v pátek dorazil i premiér Arsenij Jaceňuk, který jednal s místními politiky. S představiteli proruských radikálů se ale podle ukrajinských médií nesetkal. Vzbouřenci v Doněcku, kteří od pondělí drží sídlo místního gubernátora, sami vyhlásili, že o jednání s vládou nestojí. [celá zpráva]

Spojené státy naopak po Moskvě podle ruské agentury ITAR-TASS požadují, aby upustila od nátlaku na Kyjev, stáhla vojska od ukrajinských hranic a v řešení napjatých vztahů nezneužívala zemní plyn, na jehož dodávkách je Ukrajina závislá.

Spojené státy ještě o schůzce neinformovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám