Hlavní obsah

EU není dokonalá, ale nic lepšího nevzniklo, prohlásil předseda jejího parlamentu Schulz

– Praha

Evropská unie není dokonalým uskupením, ale v Evropě v jejích dějinách nic lepšího nezvniklo. V Praze to v pátek prohlásil předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Současně připustil, že unie musí být spravedlivější a demokratičtější. Je pro přenesení části rozhodování na jednotlivé členské státy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz na Pražském hradě

Článek

"Evropa asi není perfektní, musíme ji zlepšit. Určitě není dostatečně spravedlivá, musíme ji učinit spravedlivější. Není dostatečně demokratická, musíme ji učinit demokratičtější. Ale nic lepšího než sjednocení se Evropě v jejích dějinách nestalo," zdůraznil Schulz ve svém projevu na konferenci na Pražském hradě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Konference pod záštitou prezidenta Miloše Zemana je pořádána k desátému výročí členství České republiky v EU. Schulz označil vstup ČR a dalších devíti států bývalého východního bloku za „epochální záležitost“.

Schulz ve svém projevu připomněl války a období nesvobody v dějinách starého kontinentu, kterým právě sjednocení Evropy učinilo konec. "Prvního května 2004 srostlo v Evropě to, co v Evropě patřilo k sobě," uvedl německý politik s odkazem na datum, kdy do unie vstoupilo deset nových států - Česko, Kypr, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Pro větší rozhodování na národní úrovni

O větší demokratičnosti EU hovořil socialista Schulz i během svého setkání s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Uvedl při tom, že je pro přenesení části rozhodování z centrální unijních úřadů na členské státy a jejich parlamenty.

"Snad by v příštím funkčním období jak Evropská komise, tak Evropský parlament měly zvážit a prověřit, co vše děláme v Bruselu i Štrasburku z toho, co by mohlo být lépe vykonáváno a naplňováno na národní a regionální úrovni. Sebereme-li odvahu k tomu kroku, navrátí se část ztracené důvěry v tuto instituci," uvedl Schulz, o němž se před květnovými evropskými volbami hovoří jako o jednom z kandidátů na budoucího předsedu Evropské komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám