Hlavní obsah

Muž bez paměti chce pozvat rodiče do Norska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo

Výsledky porovnání vzorků DNA muže z Norska, který trpí ztrátou paměti, a jeho údajných rodičů z České republiky by mohly být známy již dnes. Pokud by potvrdily příbuzenský vztah, chce český pár pozvat do Norska, uvedla v pátek tamní veřejnoprávní televize NRK. Muž nalezený v norské metropoli Oslu cestu do ČR neplánuje, bojí se o svou bezpečnost.

Foto: ČTK/AP

Neznámý muž hovoří i česky.

Článek

„V případě, že se potvrdí, že mám rodiče v České republice, budu je kontaktovat a zeptám se jich, zda by sem nechtěli přijet a setkat se se mnou. Doufám, že to (setkání) ve mně vyvolá nějaké vzpomínky a že zjistím něco o životě, který jsem žil dříve,“ řekl muž televizi NRK.

Cestu do Česka nalezenec zatím neplánuje, mimo jiné prý proto, že se bojí lidí, kteří ho minulý rok napadli. Muž byl objeven v ulici Grenseveien ve východní části Osla 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve čtvrtek mu norští policisté ukázali fotografie jeho údajných rodičů a řekli mu jeho zřejmě pravé jméno, nic z toho mu všal nebylo povědomé. Muž se rozhodl, že si bude provizorně říkat John Smith, protože prý nějaké jméno potřeboval, a toto mu připadlo neutrální. Nalezenec komunikuje anglicky, ale rozumí česky.

Návrat k běžnému životu 

Rychlý vývoj událostí z posledních dní byl pro nalezeného muže únavný. "Jsem šťastný a plný očekávání. Poslední dny ale byly také vyčerpávající. Nedokážu teď příliš projevovat radost, protože jsem hrozně unavený. Ale šťastný jsem," prohlásil podle NRK muž.

Jeho největším přáním do budoucna je prý vrátit se k normálnímu životu. "Chci žít normální život jako všichni ostatní. Chci se vrátit ke svému běžnému životu, ať už byl jakýkoli," prohlašuje.

Až budou policisté znát totožnost nalezeného muže, začnou podrobněji vyšetřovat, co se s ním stalo. Předpokládá se, že se stal obětí trestného činu. On sám řekl, že byl okraden, zdrogován, delší dobu měl nejspíš svázané ruce a byl také patrně terčem sexuálního útoku.

"Až si budeme jistí tím, kdo je, budeme se moci blíže zabývat několika tipy, které jsme dostali a které se vztahují k událostem před tím, než byl muž objeven," prohlásil vyšetřovatel Sturla Henriksbö.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám