Hlavní obsah

V Severním Irsku padlo obvinění za masakr v Omaghu z roku 1998

Severní Irsko, které je součástí Velké Británie, ve čtvrtek vzneslo obvinění za krvavý pumový útok v Omaghu z roku 1998. Třiačtyřicetiletý Seamus Daly je stíhán za vraždu 29 lidí, kteří se tehdy stali obětí masakru. Podle agentur AFP a Reuters o tom informovala místní policie.

Foto: Profimedia.cz

Příslušníci Pravé IRA

Článek

Dalyho, který vždy podíl na výbuchu popíral, úřady zatkly v pondělí poté, co překročil severoirskou hranici ze sousedního Irska.

Daly je jedním ze čtyř mužů, kteří byli podezřelí ze spoluzodpovědnosti za útok. Příbuzní obětí se domáhali spravedlnosti v občanskoprávním sporu a čtveřice byla už dříve odsouzena v nepřítomnosti k pokutě 1,5 miliónu liber (dnešních 50 miliónů Kč).

Daly také čelí dvěma dalším obviněním souvislosti s bombovými útoky v Lisburnu v dubnu 1998, řekl mluvčí policie. U soudu se objeví v pátek, aby si vyslechl formální obvinění.

Na Pravou IRA tlačili i další bojovníci

Vůbec nejhorší atentát v historii Severního Irska se stal 15. srpna 1998 ve městě Omagh ležícím zhruba 100 kilometrů západně od Belfastu. Půltunová bomba ukrytá v autě, která vybuchla uprostřed rušné obchodní čtvrti, na místě připravila o život 21 lidí, dalších osm podlehlo zraněním v nemocnici. Mezi oběťmi útoku, za kterým stála organizace Pravá IRA, byli protestanti, katolíci, malé děti i těhotná žena.

Zastánci tvrdé linie, kteří se teprve v květnu 1998 odštěpili od Irské republikánské armády, chtěli útokem narušit mírový proces v Severním Irsku, to se jim ale nepodařilo. Reakce veřejnosti totiž byla naprosto jednoznačná a samotná Pravá IRA se ocitla dokonce pod nátlakem ze strany jiných republikánských bojovníků. Příměří, které skupina vyhlásila, ale vydrželo jen dva roky. V posledních letech pak Pravá IRA stála za několika útoky, v březnu 2009 například zabila dva britské vojáky.

Za strůjce atentátu byl považován irský podnikatel Colm Murphy. Toho nejprve v roce 2002 protiteroristický tribunál poslal na 14 let za mříže, odvolací soud ale Murphyho kvůli pochybení policistů před čtyřmi lety osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám