Hlavní obsah

Slovensko žádá garance, že dostane zaplaceno za plyn na Ukrajinu

Právo, Ivan Vilček

Slovensko žádá Evropskou unii a Evropskou komisi o garance, že za dodávky plynu dostane zaplaceno. Premiér Robert Fico navrhuje na toto téma čtyřstranné jednání mezi Evropskou unií, Ruskem, Ukrajinou a Slovenskem.

Foto: Archiv, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Je zjevné, že Ukrajina není schopna platit účty. Pokud bychom chtěli, a my chceme, pomoci Ukrajině, chceme mít záruky,“ uvedl ve čtvrtek slovenský premiér Robert Fico v souvislosti s plánem na zpětný tok plynu ze západní Evropy na Ukrajinu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Slovensko je klíčovou zemí pro tzv. reverzní tok plynu. Plyn by se tímto způsobem dodával ze západní Evropy na Ukrajinu, aby se snížila energetická závislost Kyjeva na Moskvě. „Jsme připraveni Ukrajině pomoci. Ale technické řešení, které pro tento účel hledáme, musí být takové, aby neznamenalo porušení základního kontraktu s Gazpromem,“ dodal Fico.

Gazprom totiž upozornil, že zpětným tokem plynu by se na Ukrajinu dostával ze západní Evropy opět ruský plyn. Slovenský přepravce plynu Eustream však uvedl, že souhlas Gazpromu k realizaci zpětného toku plynu nepotřebuje.

Zabezpečení reverzního toku plynu na Ukrajinu bylo mimo jiné tématem středečního telefonického rozhovoru mezi americkým viceprezidentem Joem Bidenem a slovenským premiérem Ficem. Slovenský předseda vlády dostal v této souvislosti rovněž dopis od ruského prezidenta Vladimira Putina. „Předmětem dopisu byla energetická bezpečnost v rámci Evropy,“ uvedl Fico.

Gazprom tvrdí, že Kyjev dluží za dodávky plynu 2,2 miliardy dolarů (téměř 48 miliardy Kč). Ruská firma zvýšila cenu plynu pro Ukrajinu o 80 procent na 485 dolarů (9700 Kč) za tisíc metrů krychlových. Kyjev to označil za politický nátlak.

Reklama

Výběr článků

Načítám