Hlavní obsah

Ukrajina by měla za plyn platit předem, jinak nedostane nic, hrozí Putin

– Moskva

Rusko zvyšuje ekonomický tlak na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin předpokládá, že Gazprom by měl Ukrajině dodávat plyn jen v případě, že za něj dostane předem zaplaceno a toto bude dojednáno s EU. Uvedl to ve středu pro agenturu Interfax Ukrajina.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Gazprom bude dodávat plyn jen v těch objemech, v jakých bude zaplacen ukrajinskou stranou měsíc dopředu,“ uvedl Putin a dodal: „Kolik si zaplatí, tolik ho dostanou.“

Rusko ale nebude přijímat platby předem, dokud o tom neproběhnou jednání, řekl Putin: „Vzhledem k situaci, ve které se nachází Ukrajina a neukončení našich rozhovorů s EU, bych požádal vládu i Gazprom, aby s touto možnosti počkali.“

Ukrajina dluh nesplatila

Ukrajina v pondělí nesplatila dluh ve výši 2,2 miliardy dolarů za plyn, který odebrala. „Z Ukrajiny jsme nedostali nic,“ uvedl Gazprom.

Ukrajina nesplatila dluh už poněkolikáté, dosud ale Rusko žádné sankce neuplatnilo.

O víkendu ale Kyjev odmítl akceptovat zvýšenou cenu za plyn na 485,5 dolaru na tisíc kubíků. [celá zpráva]

Ukrajinský premiér prudký nárůst ceny plynu z 268,5 dolaru označil za ekonomickou agresi. [celá zpráva]

Moskva ale loni snížila cenu na tuto částku v rámci plánu ekonomické pomoci, který skončil s pádem ukrajinského premiéra Janukovyče. Do té doby měl Kyjev podle dohody z roku 2009 platit 450 dolarů. Za tuto dohodu byla odsouzena do vězení bývalá premiérka Julija Tymošenková.

Rusko plánuje snížit dovoz z Ukrajiny

Putin také uvedl, že Rusko bude nadále plnit všechny dovozy z Ukrajiny, které byly domluveny, ale současně bude hledat způsoby, jak je nahradit importy z jiných zemí. Řekl to po jednání s ministrem průmyslu Denisem Manturovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám