Hlavní obsah

Ruská tajná služba zmařila plán útoku na olympiádě v Soči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Ruské tajné službě FSB se ve spolupráci se zahraničními rozvědkami podařilo zmařit přípravy na teroristický útok na zimní olympijské hry v Soči. Podle agentury Interfax to ve středu prohlásil ředitel FSB Alexandr Bortnikov. Detaily operace ale nesdělil.

Foto: Reuters

Závěrečný ceremoniál ZOH v Soči

Článek

„Příkladem je spolupráce ruské FSB s kolegy z USA, Rakouska, Francie, Německa a Gruzie, která pomohla odhalit skupinu zamýšlející provést teroristický útok na olympijská zařízení v Soči,” řekl Bortnikov v Soči, kde se uskutečnila schůzka bezpečnostních agentur a tajných služeb spolupracujících s FSB.

Agentura AP v této souvislosti poznamenala, že informace o zapojení Gruzie do bezpečnostní operace je obzvláště zajímavá, neboť Moskva s Tbilisi po krátkém ozbrojeném konfliktu v roce 2008 neudržuje diplomatické vztahy.

Foto: Novinky

Bortnikov poskytl ke zmíněné spolupráci zahraničních rozvědek jen kusé informace, řekl pouze, že pomohla „lokalizovat hrozbu”. Dodal také, že na zajištění bezpečnosti her se podílelo 42 mezinárodních organizací, pátracích služeb a rozvědek ze 32 zemí.

Černomořské letovisko Soči hostilo olympijské hry od 7. do 23. února. Ruské úřady v oblasti kvůli sportovnímu svátku vyhlásily mimořádně přísná bezpečnostní opatření, neboť panovaly obavy z možného útoku severokavkazských separatistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám