Hlavní obsah

Proruští ozbrojenci v Luhansku propustili téměř všechny rukojmí

Luhansk
Aktualizováno

Proruští povstalci ve východoukrajinském Luhansku propustili téměř všechny ze 60 rukojmích, které dosud drželi v centrále tajné služby SBU. Separatisté drží už jen čtyři lidi, oznámila ve středu podle agentury AP ukrajinská tajná služba. Rukojmí se dostali na svobodu po několikahodinových vyjednáváních mezi místními představiteli a povstalci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté drží v sídle tajné služby v Luhansku poslední čtyři rukojmíVideo: Reuters

 
Článek

V půlmiliónovém Luhansku se separatisté zmocnili zbraní v místní úřadovně SBU v noci na pondělí. Okolo budovy vyrostly barikády, které povstalci utěsnili pytli s pískem a pneumatikami. Uvnitř obsazené budovy bylo podle listu Ukrajinska pravda několik desítek lidí, mezi nimi podle agentury Unian asi patnáct ruských ozbrojenců.

Foto: Stringer, Reuters

Proruští aktivisté před centrálou SBU v Luhansku

Ukrajinská tajná služba v úterý oznámila, že povstalci centrálu SBU zaminovali a drží rukojmí. Ozbrojenci to ale ihned popřeli. "Nepotřebujeme rukojmí, abychom dosáhli toho, co chceme," citovala agentura Reuters jednoho z nich. Potvrdili ale, že mají k dispozici automatické zbraně.

Po nočním vyjednávání vyšlo z budovy 56 lidí beze zbraní. Jak k tomu ale Reuters poznamenala, nebylo jasné, zda šlo jen o rukojmí či jsou mezi nimi i někteří z povstalců.

Separatisté i z dalších východoukrajinských měst jako Doněck či Charkov požadují rozsáhlou autonomii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám