Hlavní obsah

V Budapešti začala výstavba památníku okupace wehrmachtem, sklízí bouři kritiky

Právo, Ivan Vilček
Budapešť

Dva dny po maďarských parlamentních volbách začala v úterý v Budapešti výstavba kontroverzního památníku k 70. výročí obsazení země německými jednotkami. Opozice, historici i židovské organizace bijí na poplach. Památník totiž podle nich hází oběti i viníky holocaustu do jednoho pytle.

Foto: Origo

Připravovaný památník německé okupace

Článek

Na místě se okamžitě objevilo několik občanských aktivistů, kteří označili památník za pokus o deformaci historie. „Je to vrchol arogance, že s výstavbou památníku se začalo jen dva dny po Orbánově vítězství ve volbách,“ uvedl jeden z aktivistů a bývalý poslanec Imre Mécs.

O postavení památníku rozhodla vláda Viktora Orbána koncem loňského roku. Po ostré kritice veřejnosti byla jeho realizace odložena. [celá zpráva]

Foto: MTI

Protest proti výstavbě památníku k 70. výročí obsazení země německými jednotkami

Orbánova strana FIDESZ v neděli suverénním způsobem zvítězila v parlamentních volbách a už o dva dny později se na Náměstí svobody (Szabadság tér) objevili dělníci. Ti začali budovat opěrnou zeď budoucího památníku.

Říšská orlice s archandělem Gabrielem

Součástí díla sochaře Pétera Párkányiho má být německá říšská orlice, která se vrhá na archanděla Gabriela, symbol Maďarska. Historici v tom vidí pokus Orbánovy vlády zamlžit odpovědnost tehdejších maďarských představitelů za následnou masovou deportaci Židů do koncentračních táborů.

„Maďarský holocaust se odehrával za aktivní spoluúčasti maďarských úřadů. Památník svaluje veškerou odpovědnost na Němce,“ upozornilo 26 historiků v otevřeném dopise.

Foto: MTI

Protestující v Budapešti odstranili zátaras kolem stavby památníku.

Předseda Svazu židovských náboženských obcí András Heiszler vyzval vládu, aby od výstavby památníku upustila. Židovské organizace se na protest nezúčastní vzpomínkových akcí k výročí holocaustu. „Celé to zapadá do Orbánova výkladu dějin. Maďarsko vidí výhradně jako oběť třetí říše, jako kdyby mělo za války úplně čisté ruce,“ uvedla Júlia Mohácsiová, jejíž prarodiče nepřežili Osvětim.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám