Hlavní obsah

Zaminovali centrálu tajné služby a drží 60 rukojmí, hlásí policie z Luhansku

Kyjev
Aktualizováno

Skupina proruských povstalců, kteří v Luhansku na východě Ukrajiny obsadili tamní centrálu bezpečnostní služby SBU, u sebe má zbraně a výbušniny. Podle policie objekt zaminovali. Drží v něm na šest desítek rukojmí.

Foto: Stringer , Reuters

Budovu úřadu chrání barikáda.

Článek

Zpravodajům přítomným na místě příslušníci okupačního komanda řekli, že žádná rukojmí nedrží a miny nikde nekladou. "Nemáme nic takového zapotřebí, svých cílů dosáhneme jinak," citovala ČTK jednoho z povstalců.

Okolo budovy vyrostly barikády utěsněné pytli s pískem a pneumatikami. Úřady už dříve oznámily, že se povstalci zmocnili zbrojního skladiště. Centrálu SBU obsadili v noci. Podle deníku Ukrajinska pravda je uvnitř zhruba 200 lidí.

Vůdci vzbouřenců oznámili záměr svolat vlastní parlament „Luhanské republiky“.

K podobným akcím proruských sil došlo i v Charkově a Doněcku.

Foto: Stringer, Reuters

Proruští vzbouřenci v obsazené budově SBU v Luhansku

V Charkově separatisty vytlačily vládní síly z budovy místní správy a zatkly sedmdesát lidí. V Doněcku separatisté odevzdali část zbraní, ale vyzývají ženy, aby jim sloužily jako živé štíty. Zrušili však pondělní vyhlášení nezávislé Doněcké lidové republiky a její připojení k Rusku. Mělo se o tom do 11. května uskutečnit referendum. [celá zpráva]

Proti separatistům se tvrdě postavili horníci, řekl předseda jejich nezávislého odborového svazu Nikolaj Volynko. Uvedl, že se je separatisté pokusili přesvědčit, aby vstoupili do stávky, ale neuspěli. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám