Hlavní obsah

Rusko potvrdilo smrt vůdce kavkazských separatistů Umarova

Moskva

Ruská tajná služba FSB v úterý potvrdila likvidaci vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarova, o jehož smrti média psala minulý měsíc.

Foto: ČTK/AP

Doku Umarov

Článek

„V důsledku provedené bojové operace byla neutralizována činnost pohlavára teroristické organizace Umarova,“ řekl ředitel tajné služby FSB Alexandr Bortnikov podle agentury ITAR-TASS na zasedání Národního protiteroristického výboru, který Bortnikov vede.

Zmíněná operace se uskutečnila v prvním čtvrtletí tohoto roku, další podrobnosti však neuvedl. Je-li zpráva o Umarovově smrti pravdivá, znamená další výrazný úspěch prezidenta Vladimira Putina, který pacifikaci Kavkazu dlouhodobě označuje za prioritu své politiky. Rebelové se v posledních letech nejvíce projevovali v Dagestánu a Ingušsku.

Zpráva o úmrtí se objevila mockrát

Umarovovu smrt oznámil 18. března web ruských islamistů Kavkazcenter s tím, že novým šéfem „kavkazského emirátu“ se po Umarovovi stal Ali Abu-Muchammad. Ve videoposelství prohlásil, že Umarov byl „zabit na Alláhově cestě a své přísaze se nezpronevěřil“. [celá zpráva]

Zpráva o smrti Umarova, který byl na ruském, evropském i americkém seznamu teroristů, se v médiích objevila mnohokrát. Naposledy v polovině letošního ledna oznámil šéf Čečenska Ramzan Kadyrov, že Umarov „na 99 procent“ zahynul při jedné z protiteroristických operací. Ruské tajné služby nicméně tehdy teroristovu smrt nepotvrdily. [celá zpráva]

Umarovovi a jeho lidem ruské úřady připisují odpovědnost za desítky teroristických akcí, sebevražedných útoků a ozbrojených přepadů policejních stanic a vojenských kasáren.

Likvidace teroristických skupin 

Bortnikov také ohlásil dopadení skupiny podezřelých z účasti na atentátech ve Volgogradu a Pjatigorsku, které si vyžádaly na konci loňského roku více než tři desítky obětí. [celá zpráva]

Dodal, že od začátku roku ruské síly odvrátily 19 teroristických útoků a zlikvidovaly 13 velitelů a 65 členů povstaleckých skupin.

„Více než 240 banditů a jejich přisluhovačů bylo zatčeno,“ oznámil. Podařilo se také zabavit 79 improvizovaných náloží, 250 kilogramů trhavin a více než 50 zbraní.

Ocenil také spolupráci s tajnými službami 32 států při ochraně olympiády v Soči.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám