Hlavní obsah

Orbán v Maďarsku vyhrál, ultranacionalisté posílili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Nedělní maďarské parlamentní volby vyhrál favorizovaný konzervativní Maďarský občanský svaz (FIDESZ) premiéra Viktora Orbána. Po sečtení 99 procent odevzdaných hlasů je jasné, že získá v koalici s křesťanskými demokraty (KDNP) opět ústavní, dvoutřetinovou většinu. KDNP tvoří s FIDESZem současnou vládní koalici a do voleb šly tyto strany ve společné alianci.

Foto: Laszlo Beliczay, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

Po sečtení 99 procent hlasů má FIDESZ premiéra Viktora Orbána 44,36 procenta hlasů, na druhém místě skončilo levicově-liberální seskupení Změna vlády se ziskem 25,89 procenta hlasů, následované extrémně pravicovou stranou Jobbik s 20,46 procenta. Ekologická strana Politika může být jiná s 5,24 % těsně překročila pětiprocentní práh potřebný pro vstup do parlamentu.

V novém parlamentu o 199 místech mají podle předběžných výsledků konzervativci obsadit 133 poslaneckých křesel, levice 38, Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) 23 a LMP pět.

Rozložení křesel v maďarském parlamentu podle maďarské Národní volební komise. Oranžová je koalice FIDESZ a křesťanských demokratů, červené levicově liberální koalice Změna vlády, zelený Jobbik a žlutozelená ekologický Politika.

„Není to pouze nějaké náhodné vítězství. Dosáhli jsme tak širokého vítězství, že jeho význam dnes v noci nemůžeme ještě zcela pochopit,” sdělil už v neděli podle agentury Reuters předseda Fidesz a dosavadní premiér Viktor Orbán.

Výsledek je podle něj potvrzením kroků jeho vlády zaměřených na tvorbu pracovních míst, podporu rodiny a na boj za národní suverenitu.

Orbán uvedl, že voliči přitom řekli ne odchodu z Evropské unie: „Potvrdili, že místo Maďarska je v EU, ale jenom pokud má silnou národní vládu.”

Jobbik posílil

Maďarské krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) je po nedělních volbách nejsilnější národní radikální stranou v Evropě, prohlásil jeho šéf Gábor Vona.

Jobbik, který vystupuje silně nacionalisticky, v nich podle předběžných výsledků získal zhruba 21 procent hlasů. V roce 2010 získal Jobbik 17 procent.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Předseda Jobbiku Gábor Vona

„Nepodařilo se nám dosáhnout průlomu u individuálních mandátů..., ale dosáhli jsme více než 20 procent, čemuž by mnoho lidí nevěřilo,” sdělil Vona podle agentury Reuters novinářům.

„Jobbik neustále... zvyšuje svou popularitu... a před volbami do Evropského parlamentu je důležité dnes (v neděli) jasně říci, že Jobbik je v současnosti nejsilnější národní radikální stranou v EU.”

Podle Vony je podpora jeho partaje mezi voliči nyní vyrovnanější. Jobbik tradičně nachází oporu mezi obyvateli na východě země, stabilnější postavení se mu ale podařilo získat i na západě Maďarska. Příští volby v roce 2018 chce strana vyhrát, uvedl Vona podle maďarské tiskové agentury MTI.

Reklama

Výběr článků

Načítám