Hlavní obsah

Slováci chtějí spojit Hrebienok a Skalnaté pleso lanovkou, ochranáři protestují

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Plánovaná lanovka mezi Hrebienkom a Skalnatým plesem ve Vysokých Tatrách by měla procházet nedotčeným chráněným územím. Ochranáři s tímto plánem nesouhlasí. Vybudování pětikilometrové lanovky plánuje společnost Tatry Mountains Resorts (TMR).

Skalnaté pleso ve Vysokých Tatrách

Článek

„Lanovkou za 15 miliónů eur chceme spojit Hrebienok se Skalnatým plesem,“ uvedl šéf společnosti Bohuš Hlavatý. Výstavba by měla být zahájena za dva až tři roky.

Ochranáři proti plánované výstavbě protestují. „Jsme zásadně proti stavbám v zelených nedotčených územích. Výstavba třeba i jednoho sloupu si vyžaduje příjezd buldozerů,“ upozornil náčelník ochranářského seskupení Vlk Juraj Lukáč.

Společnost TMR tvrdí, že moderní technologie umožní, že přímo v chráněném území se stavět nebude. Celá lanovka má jít nad zelenou zónou, když na pětikilometrové trase mají být jen tři až čtyři sloupy. Nad zelenou zónou půjde pouze lano.

Podle místních bude lanovka přínosem

V konečném důsledku o lanovce rozhodnou místní poslanci města Vysoké Tatry. „Před šesti lety zde státní ochrana nepovolila výrub ani jediného stromu. Dnes se objevují různé ambiciózní věci. Poslanci jsou ti poslední, kdo mohou rizikové projekty zastavit,“ cituje server hnonline.sk místního poslance Róberta Gálfyho.

Poslanci se podle něho shodují v tom, že je potřeba nejdříve dokončit rozestavěné projekty a až pak je možné mluvit o lanovce. Primátor města Vysoké Tatry Ján Mokoš zaujal k projektu lanovky pozitivní stanovisko. „Pokud by přírodě nic nepřekáželo, pro cestovní ruch by projekt znamenal přínos,“ říká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám