Hlavní obsah

Moskva přiznala, že měla v Kyjevě v době krveprolití pracovníka FSB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ve dnech krvavých střetů na kyjevském náměstí Nezávislosti byl v ukrajinské metropoli „odpovědný pracovník” ruské tajné služby FSB, přiznala v sobotu Moskva. Podle tiskové agentury ITAR-TASS měl v Kyjevě jednat o zajištění bezpečnosti ruských diplomatů. Ukrajina ruskou FSB obviňuje, že připravovala plány na násilné potlačení prozápadních demonstrací.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Demonstranti v Kyjevě u vyhořelého auta

Článek

Agentura ITAR-TASS ve stručné zprávě napsala, že ve dnech 20. a 21. února se v Kyjevě nacházel odpovědný pracovník FSB Sergej Beseda. Podle dostupných informací jde o jednoho z nejvyšších pracovníků agentury v hodnosti generálplukovníka. Je zařazen v sekci operativních informací ze zahraničí.

Beseda měl v Kyjevě jednat o ochraně ruské ambasády a dalších ruských objektů. Žádal rovněž o setkání s prezidentem Viktorem Janukovyčem, ale nebyl přijat. "Žádné jiné úkoly v Kyjevě Sergej Beseda neměl," napsal ITAR-TASS.

Podle ukrajinských vyšetřovatelů se krvavé potlačení prozápadních demonstrací v Kyjevě řídilo plánem bezpečnostních expertů FSB, jichž prý bylo na konci loňského a začátkem letošního roku v ukrajinském hlavním městě šestadvacet.

Rusko podobná obvinění odmítá, ministr zahraničí Sergej Lavrov v minulých dnech prohlásil, že žádní ruští agenti v době demonstrací v Kyjevě nebyli.

Politickou odpovědnost za krveprolití v Kyjevě, které si ve dnech 18. až 20. února vyžádalo 104 mrtvých, nese podle ukrajinského ministerstva vnitra Janukovyč, který pokyny k zásahu vydal. Exprezident se skrývá v Rusku a ukrajinská obvinění odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám