Hlavní obsah

Primátor Liptovského Mikuláše nechtěl Rusy na oslavách osvobození. Prý kvůli Krymu

– Liptovský Mikuláš
Právo, ivi

Alexander Slafkovský, primátor slovenského Liptovského Mikuláše, odmítl účast ruského diplomata na pátečních oslavách 69. výročí osvobození města. Odůvodnil to ruskou invazí na Krym. Jeho projev provázel pískot.

Foto: Profimedia.cz

Památník padlým vojákům Rudé armády u Liptovského Mikuláše

Článek

„Ruská federace v současnosti porušuje mezinárodní smlouvy a dohody, které sama podepsala, a vystupuje jako agresor,“ uvedl primátor, který kandidoval za opoziční pravicovou Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii (SDKU).

Oslav se chtěl zúčastnit zástupce vojenského přidělence ruské ambasády na Slovensku. Ruské velvyslanectví v Bratislavě vyjádřilo politování. Rada ruské ambasády Sergej Krylov nakonec věnec k památníku položil, ale mimo oficiální slavnosti.

„Jsme přesvědčeni, že tento postoj je soukromým názorem pana Slafkovského a neodpovídá mínění obyvatelů města,“ uvedl v reakci tiskový atašé ruské ambasády Alexej Kulagin.

„Musíme vyjádřit politování nad tím, že zřejmě pod vlivem stále intenzivnějších rusofobních nálad zapomněl, že pro všechny slušné lidi existují nadčasové hodnoty, s nimiž se nesmí manipulovat. Mezi ně zařazujeme společný boj proti fašismu,“ dodal.

Historik Stanislav Mičev označil rozhodnutí radnice za zásadní chybu. „Se současnou situací to nemá nic společného,“ řekl Mičev. Při dvouměsíčních bojích v okolí Liptovského Mikuláše zemřelo téměř 4600 sovětských a československých vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám