Hlavní obsah

Darth Vader má na Ukrajině smůlu, kandidovat na prezidenta mu zakázali

Novinky, rei
Kyjev

Ukrajinské úřady nepovolily kandidaturu muže vystupujícího jako Darth Vader, tedy temný sithský lord ze slavné filmové série Hvězdných válek. Dartha Vadera navrhla na hlavu státu Strana internetu, za jejíž uznání v minulosti se svojí kohortou věrných orodoval i na ministerstvu spravedlnosti, ale ochranka ho vyvedla.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Darth Vader v Kyjevě

Článek

Darth na dřívějším kongresu strany prohlásil, že bude usilovat o přeměnu Ukrajiny v „galaktickou říši“. Jménem vesmírného impéria se zaštiťoval, už když se loni pokoušel proniknout na ministerstvo spravedlnosti. [celá zpráva]

Tentokrát ani ukrajinská volební komise pro vesmírné záměry temného rytíře pochopení neměla. Uvedla, že jeho žádost o zařazení mezi kandidáty na prezidenta je „diskutabilní“ a některé jím předložené dokumenty se zdají být podvržené.

BEZ KOMENTÁŘE: Na ukrajinské ministerstvo vtrhl Darth Vader

Podle některých zdrojů se za galaktického lorda vydává elektrikář Viktor Ševčenko. Jiné ovšem dodávají, že si jméno minulý měsíc skutečně změnil na Darth Vader. Není jasné, zda se jedná o téhož Dartha Vadera, který s úmyslem upozornit na korupci úřadů před třemi lety v Oděse žádal o přidělení pozemku zdarma k zaparkování své kosmické lodě.

Podle jednoho člena volební komise ovšem nemusí být Vaderovo úsilí o místo na kandidátce v květnových předčasných volbách jen nevinným povyražením, ale snaha hlasování v napjaté době zdiskreditovat.

„Může to vypadat jako nevinný žert, ale někdo za ten vtip zaplatil 2,5 miliónu hřiven (víc než čtyři milióny korun),“ poznamenal podle serveru BBC Ihor Žydenko. Dodal ještě, že si Darth Vader může kandidovat do nejvyššího úřadu v Rusku, které neuznává novou, dočasnou ukrajinskou vládu.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Darth se v uplynulých dnech snažil naklonit si nejen volební komisi, ale i obyvatele Kyjeva.

Do boje o prezidentský post na Ukrajině bylo zatím zaregistrováno 23 lidí včetně miliardáře Petra Porošenka, jenž je favoritem, a expremiérky Julije Tymošenkové, kterou další předáci stran bývalé opozice marně přemlouvají, aby kandidaturu ve prospěch Porošenko jakožto jednotného kandidáta vzdala. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám