Hlavní obsah

Hollande jmenoval do vlády svoji bývalou partnerku Royalovou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Bývalá životní partnerka francouzského prezidenta Francoise Hollanda zasedla v obměněné vládě. Ségolène Royalová, která sama před lety neúspěšně kandidovala na nejvyšší úřad, bude ministryní životního prostředí, informovala ve středu agentura Reuters.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Ségolene Royalová

Článek

Hollande změnil vládu po víkendovém debaklu jeho socialistů v obecních volbách. Po demisi kabinetu Jeana-Marka Ayraulta jmenoval do premiérské funkce oblíbeného dosavadního ministra vnitra Manuela Vallse a ve středu potvrdil další nové ministry. Kromě Royalové, která vedla životní prostředí už v 90. letech, jmenoval například staronového ministra zemědělství Stéphana Le Folla a ustavil ho také mluvčím vlády. Francouzskou diplomacii nadále povede Laurent Fabius, finance Michel Sapin.

O jmenování Royalové do vlády se tento týden horečně spekulovalo. Její tvář by měla pomoci vrátit socialistům u voličů důvěryhodnost. Levice získala v nedělních komunálních volbách jen 40,5 procenta hlasů, zatímco pravice 46 procent. [celá zpráva]

Hollande má s Royalovou čtyři děti. Rozešli se v roce 2007. Zlé jazyky tvrdily, že ho přistihla doma s tehdejší milenkou, novinářkou Valerií Trierweilerovou. S tou se Hollande rozešel letos poté, co časopis Closer odhalil jeho románek s herečkou Julií Gayetovou. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Christian Hartmann, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Royalová kandidovala na prezidentku bez úspěchu dvakrát. Poprvé ji v roce 2007 porazil v druhém kole voleb pravicový kandidát Nicolas Sarkozy a o čtyři roky později neprošla stranickými primárkami. Po předloňských parlamentních volbách se Royalová nedostala do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám