Hlavní obsah

Brity trápí vzduch znečištěný prachem ze Sahary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Části Walesu a Anglie včetně metropole Londýna sužuje znečištěné ovzduší. Lidé už o víkendu nacházeli svá auta v ulicích pokrytá vrstvou narudlého prachu, který nad britské ostrovy přinesl vítr až od Sahary.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Smog nad londýnským City.

Článek

„Vidět to moc není, jen v dálce je šedá clona. Je to ale cítit. Smrdí to trochu po kouři, jako když čoudí kamna,“ popsal ve středu Novinkám Pavel Štúr žijící v Londýně.

Ministerstvo životního prostředí varovalo, že v některých místech by míra znečištění mohla dosahovat nejvyššího, tedy desátého varovného stupně. Starším lidem a lidem s astmatem či srdečními potížemi úřad doporučil vyhnout se těžké práci a cvičení. Velké koncentrace částic v ovzduší také mohou vyvolávat bolesti očí a kašel.

Směs místních zplodin s emisemi z evropského kontinentu a prachem a pískem od pouště Sahara trápí jižní Anglii, oblast Midlands a jih Walesu. Už o víkendu dosedl do ulic anglických měst narudlý prach od Sahary.

Meteorologové očekávají, že problém přetrvá do pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám