Hlavní obsah

Naděje není strategie, v sázce jsou základní hodnoty, varuje Západ list WP

Washington

Rusko není izolovaná „regionální mocnost“ bez spojenců a globální ideologie, jak prohlašuje americký prezident Barack Obama. Ruský prezident Vladimir Putin položil základy k vybudování mocné protiváhy západní transatlantické aliance, jelikož Krym není jeho hlavním strategickým cílem. Ve svém komentáři to napsal list The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Ruska a USA Vladimir Putin (vlevo) a Barack Obama

Článek

Rusko stojí uprostřed skupiny států odmítajících západní principy, které Obama označil za samozřejmé, píše list. Šéf Kremlu těmto státům nabízí alternativu a vytváří vazby, které mu umožní ji realizovat. Se stoupající domácí podporou v zádech Putin útočí na Evropskou unii a NATO. Odhodlání Moskvy použít sílu a neschopnost Západu účinně odpovědět přináší Kremlu body.

Příští rok chce Putin založit Euroasijský svaz. Nová aliance je geograficky mnohem troufalejší, než byl Sovětský svaz. Ruský export zbraní a ropy vytvoří pro Euroasijský svaz dostatečnou geopolitickou platformu, která daleko překročí hranice Evropy. Armády Indie a Číny v mnohém závisejí na ruské výzbroji. Plynárenský monopol Gazprom dokončuje smlouvu s Čínou, vývozce ropy Rosněfť smlouvu s Indií. Čína a Indie se zařadily mezi 69 států, které na půdě OSN odmítly odsoudit anexi Krymu.

Další ruský vývozní artikl - ideologie - míří do Evropské unie. Putin takticky buduje politické svazky v Evropě a míří hlavně na krajní pravici. Jeho fašističtí spojenci zpochybňují demokratický základ EU, ba i samu její existenci. Jsou v čele boje za ospravedlnění krymské anexe. Ultrapravicové strany ve Francii, Řecku, Itálii nebo Maďarsku sdílejí tažení Putinova Jednotného Ruska proti menšinám. V květnových volbách do evropského parlamentu zřejmě značně získají a vytvoří protievropský a proruský blok.

Vzorný Schröderův demokrat

Tyto strany jen umocňují hlas Putinových evropských stoupenců, kteří jsou už na výplatní pásce Kremlu. Jde zejména o bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který Putina označuje za vzorného demokrata. Demoralizovaná a rozdělená Evropská unie tak bude opakem Putinova nově budovaného Euroasijského svazu.

Každý teď doufá, že se Putin na Krymu zastaví. Naděje ale není žádná strategie. Vyčkávat a reagovat na příští kroky revanšistického vůdce je chyba; je třeba jeho kroky předvídat a odvracet. Je těžký omyl odmítat plány na dlouhou konfrontaci. Nebudou-li existovat, poznamená to hodnoty, za něž bojovaly generace Evropanů a Američanů, píše The Washington Post.

Opatrný Obama

Prezident USA hovoří o osamocenosti Ruska v souvislosti s odtržením Krymu od Ukrajiny a připojení k Rusku.

Washington a jeho spojenci v EU anexi Krymu neuznávají, proti Moskvě ale zavedli jen omezené sankce. Další plánují v případě, že Rusko bude expandovat v dalších oblastech na Ukrajině.

Související témata

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruský prezident Putin při projevu

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Obama však současně vyloučil možnost členství Ukrajiny v NATO, před nímž Moskva varuje. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám