Hlavní obsah

Rusko se nestahuje od hranic s Ukrajinou, NATO zahájilo v Pobaltí letecké manévry

– Brusel • Aktualizováno

Rusko nestahuje své jednotky od ukrajinské hranice, řekl v úterý generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen na zasedání ministrů zahraničí aliančních zemí. Jejich masivní přítomnost nevede ke snížení napětí v oblasti. V Pobaltí v úterý také začalo dvoudenní letecké cvičení Severoatlantické aliance.

Článek

„Naneštěstí nemohu potvrdit, že Rusko stahuje své vojáky. To není to, co vidíme,“ řekl Rasmussen, podle něhož je přítomnost ruských vojáků u hranic stále masová. „Naléhám na Rusko, aby pokračovalo ve stahování svých vojáků,“ dodal s tím, že krizi nejlépe vyřeší politický dialog.

Rasmussenovo vyjádření je překvapující, protože v pondělí Rusko nařídilo stažení části svých sil od hranic s Ukrajinou a objevily se zprávy, že je jich v oblasti méně. Potvrdil to ruský prezident Vladimir Putin německé kancléřce Angele Merkelové. [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Zasedání ministrů dominuje krymská krize a otázky Ukrajiny. Řeší se na něm budoucí alianční politika a tlak na Rusko.

V Pobaltí začalo letecké cvičení

Dvoudenní cvičení vojenského letectva Litvy, Švédska, Německa a Spojených států začalo v úterý v Pobaltí. Podle litevského ministra obrany Juozase Olekase má potvrdit solidaritu NATO s pobaltskými státy ”ohroženými nejistotou v jejich bezprostřední blízkosti”.

Cvičení se účastní i Švédsko s bojovými letouny JAS-39 Gripen, i když není členem NATO. Do manévrů se zapojily i americké letouny vybavené radarovým systémem AWACS, litevské dopravní letouny C-27J a vrtulníky Mi-8.

Scénář manévrů předpokládá simulaci vzdušného konfliktu nad mezinárodními vodami Baltského moře, nácvik nouzových přistání a vyhledávacích a záchranných operací.

Problémem pobaltských zemí je, že nemají vlastní letectvo a spoléhají při ochraně vzdušného prostoru na další členské země Aliance. Prostor střežily opakovaně i české gripeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám