Hlavní obsah

Fico se porazil sám, píše slovenský tisk

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Ficova prohra začala ve chvíli, kdy se rozhodl kandidovat, uvedl v pondělí slovenský list Pravda. Podle něj je jeho výsledek poučením pro všechny premiéry, kteří by se pokoušeli kandidovat na prezidenta. Vítěznému Kiskovi navíc pomohlo, že není spojen s politikou a působí klidně. Podle deníku Plus jeden deň ho lidé volili na protest proti Ficovi.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Robert Fico byl v prezidentských volbách na hlavu poražen.

Článek

„Prohra Roberta Fica začala ve chvíli, kdy se rozhodl kandidovat na prezidentský úřad. Fico byl od začátku sám sobě soupeřem,“ konstatuje deník Pravda ve svém komentáři.

„Kandidát z pozice úřadujícího předsedy vlády má v sobě zakódované těžkosti a každý uchazeč by měl myslet na to, že hlas protestu proti vládě bude silnější, což nahrává kterémukoli protikandidátovi,“ píše list.

Deník konstatuje, že pro Ficovy voliče bylo zklamáním, že se rozhodl v poločase vládnutí odejít a kandidovat na prezidenta. „Část z nich ho nechtěla ztratit jako premiéra. Učinil riskantní rozhodnutí, které, jak se ukázalo, nedokázal dostatečně před voliči odůvodnit, a přesvědčit je,“ píše Pravda a dodává: „Andrej Kiska uspěl, protože proti němu stál Robert Fico.“

Deník Hospodárske noviny rovněž konstatuje, že Kiska měl štěstí. „Byl ve správném čase na správném místě. Nabídl přesně to, po čem tady byla od začátku roku 2014 silná poptávka – klidnou tvář, která není kontaminovaná politikou,“ uvedl list.

Důvodem Ficovy prohry je, že ve druhém kole prezidentských voleb se mnohem aktivněji zmobilizovali jeho odpůrci než příznivci, napsal Deník Plus jeden deň. „A těch odpůrců si vypěstoval dost, jako každý populistický politik,“ konstatuje list. A dodává, že voliči využili příležitost a nepřišli ani tak podpořit Kisku, ale spíš chtěli říct „ne“ Ficovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám