Hlavní obsah

Novým slovenským prezidentem bude Andrej Kiska

– Bratislava • Aktualizováno

Ve slovenských prezidentských volbách s převahou zvítězil podnikatel Andrej Kiska, s 59,38 procenta hlasů před premiérem Robertem Ficem se 40,61 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků druhého kola voleb hlavy státu po sečtení všech volebních okrsků. Robert Fico o půl dvanácté večer na mimořádném brífingu přiznal svoji porážku a poblahopřál svému soupeři k vítězství.

Andrej Kiska zvítězil ve slovenských prezidentských volbáchVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Fico dodal, že si vezme několik dnů na rozmyšlenou, jak bude dále postupovat. Před druhým kolem totiž řekl, že v případě porážky zváží své další setrvání v politice.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska děkuje voličům

„Děkuji, děkuji, děkuji všem. Jen pár slov - v první řadě děkuji všem voličům, že přišli volit a dali mi silný mandát. Děkuji přímo těm, kteří volili mě, protože díky nim budu novým prezidentem Slovenska. Co jsem slíbil, to splním. Slíbil jsem, že budu prezidentem všech občanů, že budu lidi spojovat. Slovensko je země skvělých občanů. Chci, abychom se tu všichni cítili dobře,” uvedl Kiska ve chvíli, kdy už bylo jeho zvolení jasné.

„O tento úřad jsem se ucházel kvůli lidem této země. Budu stát za každým slušným člověkem našeho státu. Slibuji, že se pokusím o to, co tolik potřebujeme - tedy polidštit naši politiku,” dodal Kiska, který nezapomněl poděkovat všem členům svého štábu, ale i své rodině. Do prezidentského úřadu nastoupí v polovině června tohoto roku. Gašparovičovi končí mandát 15. června.

Voliče zaujal zabezpečený kandidát

Kiska na brífingu potvrdil, že jeho první zahraniční služební cesta bude směřovat do Prahy. Slováky oslovil především tím, že byl nadstranickým a nezávislým kandidátem, který je finančně zabezpečený.

„Rozhodl jsem se kandidovat, protože jsem viděl problémy ve zdravotnictví, v sociálním systému - nefunguje justice. Stranické zájmy a nominace mají přednost před odborností a zájmy celé společnosti,“ odůvodnil svůj vstup do politiky Kiska.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Andrej Kiska se zdraví s členy svého volebního štábu.

Rozdíl v počtu hlasů mezi kandidáty byl dramatický. Zatímco Fico dostal zhruba 900 000 hlasů, Kiska dostal více než 1,3 miliónu hlasů. Volební účast dosáhla 50,48 procent voličů, což je více, než v prvním kole před dvěma týdny, kdy Fico porazil Kisku v poměru 28 ku 24 procentům hlasů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kiskova dcera Natália svého otce provází podobně, jako tomu bylo v případě dcery Miloše Zemana.

Andrej Kiska

Andrej Kiska se narodil 2. února 1963 v Popradu, je vystudovaným elektroinženýrem. V roce 1990 zkusil štěstí ve Spojených státech, po návratu na Slovensko založil splátkové společnosti Quatro a Triangel. Po prodeji svých společnosti založil charitativní organizaci Dobrý anděl. Je podruhé ženatý, má čtyři děti, mluví anglicky a rusky.     

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám