Hlavní obsah

Krym je uzavřená věc. Bez diskuse, prohlásil Lavrov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko nechystá invazi na Ukrajinu, je ale připraveno bránit práva tamní ruskojazyčné menšiny. V sobotu to v rozhovoru pro ruskou televizi Rossija prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Také podle agentury DPA řekl, že Krym je pro Moskvu uzavřená věc, takže výzvy k odevzdání poloostrova jsou „absolutně bez vyhlídek”.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov

Článek

"Nemáme vůbec žádný úmysl či zájem překročit ukrajinské hranice," řekl Lavrov. Stejné prohlášení učinil také ruský prezident Vladimir Putin při jednání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem. [celá zpráva]

Západ i Kyjev se obávají, že Rusko chystá vojenský vpád na ruskojazyčný východ Ukrajiny, kde žije početné ruskojazyčné obyvatelstvo. Moskva soustředění armády na hranicích s Ukrajinou vysvětluje jako součást manévrů.

Lavrov v televizi také hovořil o Krymu, který se již oficiálně stal součástí Ruské federace. "Ne každý je srozuměn s ruským rozhodnutím Krym připojit, to je nám jasné," řekl. Dodal ale, že drtivá většina obyvatel autonomního ukrajinského poloostrova se v referendu vyslovila pro přičlenění k Rusku, což je podle Lavrova třeba respektovat.

Pod ruskou kontrolou je Krym od počátku března, kdy parlament Putinovi povolil na poloostrově zasáhnout, aby mohl ochránit krajany a rusky hovořící obyvatele. Západ nadále považuje Krym za součást Ukrajiny a na Rusko kvůli agresi uvalil sankce.

Obama chce stažení jednotek od hranic

Americký prezident Barack Obama v pátek naléhal na Putina, aby se vyvaroval dalších "provokací", včetně posilování jednotek na ruských hranicích s Ukrajinou.

Obama Moskvu vyzval, aby tyto jednotky okamžitě stáhla a začala vyjednávat s mezinárodním společenstvím. To ruskou anexi Krymu neuznává, což ukázalo i Valné shromáždění OSN při svém hlasování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám