Hlavní obsah

Anglie a Wales poprvé nabízejí možnost homosexuálních sňatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Poprvé dnes mohou homosexuálové v Anglii a Walesu uzavírat sňatky. Umožňuje jim to zákon, který navzdory silnému odporu většiny církví i řady politiků britský parlament schválil loni v červenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Anglii a Walesu mohou homosexuální páry oficiálně uzavírat sňatkyVideo: Reuters

 
Článek

Právní norma se vztahuje jen na Anglii a Wales, neboť Skotsko a Severní Irsko v těchto záležitostech rozhodují samostatně; skotský parlament sňatky homosexuálů již také schválil.

Gayové a lesby mohli v Británii od roku 2005 uzavírat registrovaná partnerství, která jim měla poskytnout stejná práva jako manželům. Aktivisté prosazující manželství homosexuálů však nebyli s institutem registrovaného partnerství spokojeni, neboť podle nich navozoval dojem, že společnost vnímá homosexuální vztahy jako podřadnější oproti heterosexuálním.

Mezi prvními, kdo v sobotu chtějí nové možnosti využít, je podle zpravodajské stanice BBC Teresa Millwardová a Helen Brearleyová. Dvojice spolu žije už dlouhou dobu, ale registrovaného partnerství nevyužila právě proto, že ho nepovažuje za rovnocennou náhradu manželství.

První bylo Nizozemsko

Jako první země na světě schválilo homosexuální sňatky v roce 2000 Nizozemsko. Od té doby následovalo 16 dalších zemí a také 16 z 50 amerických států. Francie tyto sňatky legalizovala loni navzdory protestům, kterých se účastnily statisíce lidí. V Česku mohou registrované partnerství homosexuálové uzavírat od července 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám