Hlavní obsah

Polák podpálil vlastní dům, uhořela v něm jeho žena a čtyři děti

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z úmyslného zapálení vlastního domu v jihopolském městě Jastrzebie-Zdroj obvinila ve čtvrtek prokuratura v Gliwicích 42letého podnikatele. Při požáru zahynula jeho 41letá manželka a jejich čtyři děti ve věku 4, 10, 13 a 18 let. Žháři, kterého ve čtvrtek vzali do vazby, hrozí doživotí, informoval mluvčí Obvodního soudu v Gliwicích Michal Szulcynski.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Požár, jehož tragické následky otřásly celý Polskem, byl založen už loni. Vyšetřování i analýzy soudních znalců, ukončené tento týden, ukázaly, že dům vzplál v noci na šesti místech najednou a žena s dětmi neměly šanci přežít.

Muž obviněný ze žhářství a zabití pěti lidí od první chvíle vyšetřovatelům tvrdil, že s požárem nemá nic společného, protože se v době jeho vypuknutí nacházel ve své truhlářské firmě vzdálené několik desítek kilometrů od města. Kriminalisté na základě lokalizace jeho mobilu však přišli na to, že byl nedaleko hořícího domu.

Podezřelé životní pojistky a dluh

Vyšetřovatelé také zjistili, že tři týdny před požárem podnikatel v několika pojišťovnách uzavřel vysoké životní pojistky na manželku i jejich pět dětí (17letý syn se v době požáru v domě neplánovaně nenacházel).

Navíc se ukázalo, že „truhlářská firma, jejímž byl jediným vlastníkem, má dluhy 3,5 miliónu zlotých (asi 23 miliónů korun), a je pravděpodobné, že získání pojistky bylo hlavním motivem zločinu,“ uvedla v pátek televize TVN24.

Pokoušel se zmást policii

Vyšetřování také ukázalo, že podnikatel se pokusil zmást policii a sám sobě odeslal ze dvou mobilních telefonů SMS zprávy, v nichž mu údajně neznámá osoba vyhrožuje podpálením domu. Neznámý žhář mu měl z Opolí na bankovní účet zaslat vyšší finanční obnos jako kompenzaci za způsobenou škodu.

Záznamy bezpečnostních kamer v opolské bance však ukázaly, že si podnikatel na účet poslal peníze sám. Potvrdil to i bankovní úředník, u kterého muž transakci vykonal.

Obviněný podle vyšetřovatelů měl rovněž milenku, s níž si plánoval založit nový život, což rovněž mohlo ovlivnit jeho počínání.

Reklama

Výběr článků

Načítám