Hlavní obsah

Putin nařídil vrátit Ukrajině zbraně, neřekl však kolik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek nařídil vrátit Ukrajině zbraně a vojenskou techniku z krymských posádek, které nepřešly na ruskou stranu. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Udělal to poté, co blahopřál povýšeným důstojníkům a vyzvedl, jak se armáda zmodernizovala.

Foto: RIA Novosti, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin blahopřeje povýšeným důstojníkům.

Článek

Putin ocenil ruské jednotky, když řekl, že krymské události předvedly „kvalitativně nové možnosti” ruských ozbrojených sil i vysokou morálku jednotek. Černomořské flotile rozmístěné na Krymu poděkoval za „výdrž a osobní statečnost“.

Profesionalita ruských vojáků podle Putina umožnila „vyhnout se provokacím a nepřipustit krveprolití“, jakož i zajistit podmínky pro „svobodné uspořádání referenda“ o připojení Krymu k Rusku.

Putin přitom vždy popíral, že by na Krymu působily jiné ruské jednotky než Černomořská flotila, a popíral, že by vojáci v neoznačených uniformách byli ruští. I jeho páteční vyjádření je ale opatrné a nelze je brát za otevřené potvrzení nasazení jiných ruských vojáků než těch z flotily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinské tanky na Krymu čekají na transport na UkrajinuVideo: Reuters

Nyní je však zapotřebí zmodernizovat vojenská zařízení na Krymu a zároveň zde vybudovat i místní jednotky federálních silových složek.

Vrátí se i lodě a letadla

Před Putinem, který se zúčastnil schůzky s nově povýšenými důstojníky, ministr obrany Sergej Šojgu ohlásil, že „organizované stažení jednotek ukrajinské armády, které si přály dál sloužit v ukrajinských ozbrojených silách, skončilo“. Motostřelci a tankisté odjeli i se zbraněmi.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Příslušníci ukrajinského námořnictva opouštějí Krym.

Ruský ministr řekl, že na všech lodích a ve všech posádkách, které přešly na ruskou stranu, se změnily státní symboly. „Akty zhanobení či neuctivého zacházení se státními symboly Ukrajiny nebyly připuštěny,” ujistil.

Poté ministr požádal Putina jako vrchního velitele o souhlas s předáním zbraní a techniky Ukrajině. Na prezidentovu otázku upřesnil, že jde i o lodě a letadla. „Souhlasím, proveďte!“ zavelel Putin.

Z 18 800 ukrajinských vojáků, kteří sloužili na Krymu, jich zůstalo Ukrajině věrných podle Kyjeva více než čtyři tisíce, podle Moskvy necelé dva tisíce.

Na poloostrově se Rusko mimo jiné zmocnilo valné části ukrajinské flotily a část z ní zablokovalo v zálivu Donuzlav.

Jasný není osud lodí, jejichž posádky přešly na ruskou stranu. Podle listu Ukrajinska pravda si Rusové míní ponechat i část munice.

Reklama

Výběr článků

Načítám