Hlavní obsah

Ukrajinští poslanci schválili na podruhé protikrizový zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Poslanci ukrajinského parlamentu ve čtvrtek na podruhé schválili návrh takzvaného protikrizového zákona. Předloha je souborem úsporných opatření, kterými Mezinárodní měnový fond (MMF) podmiňuje poskytnutí Ukrajině půjčky ve výši 14 až 18 miliard dolarů (279 až 359 miliard Kč).

Foto: Andrew Kravchenko/Pool, Reuters

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk

Článek

Navržený právní předpis podpořilo jen 246 zákonodárců, potřeba bylo, aby pro něj hlasovalo 226 poslanců. Předlohu poslanci upravili jen lehce. Návrh počítá se zavedením progresivního zdanění příjmů fyzických osob v sazbách 15, 17, 20 a 25 procent. Nejvyšší zdanění se mělo týkat osob s příjmy přesahujícími půl miliónu hřiven (900 tisíc Kč).

Zvýšit by se měla například spotřební daň na alkohol a tabákové výrobky na 30 až 39 procent a na pivo na 40 procent, poplatky za registraci nových aut a motocyklů se mají zvýšit na dvojnásobek.

Schválená opatření by měla zvýšit příjmy státního rozpočtu o 44 miliard hřiven (asi 80 miliard korun) a měla by otevřít i cestu k dalším půjčkám od MMF.

Země nutně potřebuje finanční injekci, ocitla se totiž na pokraji ekonomického a finančního kolapsu.

Reklama

Výběr článků

Načítám