Hlavní obsah

V ulicích Kyjeva zabíjeli hlavně policisté, řekl prezident

Kyjev

Během únorových bojů v kyjevských ulicích většina lidí zahynula kulkami vypálenými z policejních zbraní v rukou příslušníků bezpečnostních složek, řekl podle webu Kyivpost ve čtvrtek úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Prohlásil to během 21. zasedání parlamentního výboru pro spolupráci Ukrajiny a EU.

Foto: Reuters

Ukrajinský policista stojí vedle odstřelovače, který míří směrem k protivládním demonstrantům v Kyjevě. Snímek z 20. února 2014.

Článek

Počet obětí krveprolití dosáhl 104. Většina obětí zemřela na následky palby vedené z výšky. Odstřelovači na střechách tehdy mířili nejen na protivládní demonstranty, ale často i na policisty a nezúčastněné civilisty.

Kdo byl v pozadí?

Kdo za útoky stál, není dosud jasné. V Kyjevě se spekulovalo o akci speciálních jednotek ministerstva vnitra, o provokaci pravicových nacionalistů či o krveprolití vyvolaném Moskvou. Moskva naopak tvrdí, že akce byla dílem ukrajinských nacionalistů, kteří palbou do vlastních řad chtěli zvýšit rozhořčení demonstrantů a podnítit mezinárodní odpor vůči tehdejšímu ukrajinskému vedení.

„Naše vyšetřovatele zajímá nejen otázka, kdo zabíjel, ale také otázka, kdo vydal rozkaz zabíjet,” uvedl Turčynov podle agentury Interfax v odpovědi na nabídku Evropského parlamentu pomoci s vyšetřováním zločinů.

Ukrajinský parlament vytvořil vyšetřovací komisi, objasnit pozadí slibuje i nová vláda. Podle Turčynova vyšetřování sice nepostupuje tak rychle, jak by si prezident přál, nicméně slíbil, že „celá pravda o vrazích a jejich zákaznících bude odhalena”.

„Vyšetřování dotáhneme až do konce a ten nastane, až všichni – zabijáci a objednavatelé – budou sedět na lavici obžalovaných,” zdůraznil Turčynov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám